Дата публікації:
17 січня 2023
Кількість переглядів:
243
Поділитися:

Такою була базова ідея засідання кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, на якому обговорювали підсумки року 2022-го та визначалися плани на 2023-й

Головні показники зробленого розкрив у доповіді завідувач кафедри Володимир Садівничий

– Першим і найголовнішим, – зауважив промовець, – вважаю успішне завершення 2021/2022 навчального року. І саме за це хочу подякувати всім викладачам, співробітникам, усім студентам. Не дивлячись ні на що, ми достойно завершили навчальний рік, ми організували гідні захисти бакалаврських робіт, ми провели успішно прийом на перший курс. Дякую!

Тож робота навчального підрозділу в умовах війни і стала серцевиною розмови. Згадували про включеність колективу у всезагальний інформаційний супротив ворогу, проведення уроків медіаграмотності для школярів області, організацію фестивалю «Медіасвіт веде у всесвіт», фотовиставку «Війна студентським об’єктивом», успішне завершення грантової програми Європейського Союзу ЕРАЗМУС+ «DESTIN», участь у міжнародному науковому проєкті, проведення перших захистів здобувачів ступеня доктора філософії за спеціальністю 061 Журналістика тощо.

У той же час найбільше уваги під час засідання кафедри приділено власне засадничим чинникам діяльності: організація навчального процесу та наукова робота.

Зокрема підготовлені до запровадження нові освітньо-професійні програми підготовки як бакалаврів із журналістики, реклами та зв’язків із громадськістю, так і магістрів. Тепер у нас магістерська програма «Журналістика» з двома сертифікатними програмами: «Кібержурналістика» та «Візуальні комунікації в рекламі і PR». Змінилася також робота зі стейкхолдерами: упродовж навчального року проведено більше двадцяти занять за участю провідних фахівців галузі та медіаекспертів. Позитивно, як база практичної підготовки, зарекомендував себе проєкт «Сумська журналістика в особах», що реалізується спільно з Сумським прес-клубом.

Налагоджено співпрацю з Майнцьким університетом імені Йоганна Гутенберга. Завдяки цьому 25 студентів і сім аспірантів працювали з іноземними викладачками, це були Катя Шуп та Джесіка Кунерт, та іноземними студентами й підготували спільні журналістські роботи.

– От саме заради цього – всебічної, ґрунтовної підготовки майбутніх журналістів, рекламістів та піарників – і потрібно працювати, – констатував Володимир Садівничий.

В обговоренні найактивніше дебатувалося питання наукової роботи на кафедрі: залучення студентів, підготовка до конференції, публікації у високорейтингових виданнях, подання грантових заявок тощо.

На засіданні кафедри виступили декан факультету ІФСК СумДУ Олена Сушкова, а також заступниці Світлана Баранова, Алла Красуля, Марина Набок.

Серед затверджених на 2023 рік планів кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ – запровадження викладання дисциплін англійською мовою; продовження практики захистів дисертаційних досліджень докторів філософії зі спеціальності 061 Журналістика; запровадження навчальних об’єктів із застосуванням VR; ширше залучення до викладання представників галузі; публікації з науковими закордонними партнерами; активізація роботи аспірантів щодо участі в наукових проєктах; підтримка вже діючих і запровадження нових медіапроєктів тощо. І звичайно ж – ПЕРЕМОГА!

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.