Дата публікації:
26 липня 2022
Кількість переглядів:
510
Поділитися:

Кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ спільно з відділенням аудіовізуальних мистецтв університету Йоганна Гутенберга (Майнц, Німеччина) завершили міжнародну програму віртуальної академічної мобільності «Медіа у глобальному та європейському контексті». Проєкт тривав із 27 квітня до 21 липня 2022 року.

Участь у програмі взяло більше 50 осіб (студенти, аспіранти, викладачі) з України й Німеччини. Разом вони відвідували лекції та майстер-класи від українських і німецьких викладачів, слухали про досвід практиків щодо роботи в умовах війни тощо. Загалом упродовж чотирьох місяців набували навичок журналістики Європейського рівня.

Результат тримісячної співпраці – спільні міжнародні Інстаграм-проєкти, у форматі яких українські та німецькі студенти разом підготували матеріали, присвячені культурі, традиціям обох народів, діяльності ЗМІ в Україні й Німеччині, простежували цікаві збіги в мовах, звичаях, подіях країн. Провідною ж стала тема війни.

Так, Ліана Охріменко представила «Історію Олександри із Дніпра». Через проєкт для студентки було важливим відповісти на питання, що ж власне спонукає людину допомагати іншим і відмовлятися від особистого комфорту. Сама волонтерка відповіла так: «Це не робота, це як принцип життя для українців зараз».

Анастасія Смирнова та Олена Заведенко у роботі «Обличчя війни в Україні» розповіли про власний досвід  виживання, що є особливо важливим для формування у закордонних колег правильного розуміння подій в Україні.

Юлія Хоба представила проєкт «Діячі мистецтва проти війни», зосередивши увагу на використанні української національної символіки у творчості німецького стиліста й дизайнера Франка Пітера Вайлда. Студентка наголосила, що підтримка діячів мистецтва, особливо закордонних, надзвичайно важлива для України.

Аліна Шевченко, Тетяна Сергієнко та Валерія Бублик підготували роботу «Світова продовольча криза, спричинена війною росії проти України», у якій дослідили та поєднали погляди національних і німецьких медіа на проблему.

Міжнародна програма академічної мобільності – це не лише про навчання та нові навички, але й про нові знайомства, налагодження дружніх зв’язків та ділових контактів.

Під час підсумкової зустрічі німецькі колеги ще раз наголосили на важливості співпраці, можливостях краще познайомитися та зрозуміти одне одного, докладно дізнатися про випробування, які наразі випали на долю українського народу. Усі учасники проєкту відзначали, що результати перевершили будь-які  очікування.

– Час, витрачений на розуміння одне одного, – це добре інвестований час, – зауважила професорка Майнцського університету, відома в Німеччині документалістка Катя Шупп.

Завідувач кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, медіаексперт Володимир Садівничий наголосив:

– Я приємно вражений студентами, професійністю їхніх робіт і ставленням до журналістської діяльності. Наші студенти, аспіранти, викладачі сповна використали можливості міжнародного навчання. Загалом же співпраця не закінчується: уже плануємо весняний семестр наступного навчального року та проведення спільних наукових досліджень.

– Це був чудовий семестр! Ми тут, у Майнці, вдячні вам, студентам із Сум, за всі історії та ідеї, якими ви поділилися з нами. Це був справді збагачувальний досвід! І це має тривати, і ми повинні говорити про перспективи майбутньої співпраці, – прокоментувала молодша професорка Джессіка Кунерт.

Своєю чергою студенти відзначають високий потенціал програм  академічної мобільності та дякують за надані можливості.

– Ми отримали неймовірно цінну можливість для саморозвитку не лише як журналіста, але й особистості загалом. Розуміння професійних стандартів та принципів вийшли на новий, міжнародний рівень, що дозволив подивитися на проблеми сучасності зовсім з іншого боку. Особисто я вважаю, що за програмами академічної мобільності майбутнє журналістської освіти в СумДУ, адже нашим студентам є що показати та розповісти і в нас є бажання черпати від інших. Із упевненістю можу сказати: сили й час, вкладені в цю програму лекторами та здобувачами знань, вартували того, – прокоментувала Ксенія Кібець.

Програми міжнародної співпраці кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ – можливість для студентів навчатися журналістиці в Сумах а отримувати Європейський досвід. Саме це і є осердям того, що #медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Юлія Шумило, магістрантка групи ЖТм –11.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.