Дата публікації:
15 листопада 2022
Кількість переглядів:
245
Поділитися:

Рік тому, у листопаді, Сумський прес-клуб відзначив своє 20-річчя і з цієї нагоди, спільно з кафедрою журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, започаткував проєкт «Сумська журналістика в особах». Його мета – розповісти про журналістику області не формальним фіксуванням хронологій, не перерахунком видань, а через спілкування з тими, хто творив і творить історію місцевої журналістики, пригадує друзів, передає атмосферу тих чи інших років, а власне іноді – епох розвитку фаху та всієї країни.

Найактивнішими авторами проєкту стали студенти-журналісти, тож із початком навчального року діяльність знову активізувалася. Третьокурсники – а саме вони сьогодні є головними авторами, хоча чекаємо доєднання інших – вже поспілкувалися і підготували кілька матеріалів, три з яких опубліковані на сайті «Медіаколо». Колишній редактор путивльської газети Анатолій Луговський представлений Вадимом Дзекуновим («Газета буде працювати дієво, якщо у тебе є справжній колектив однодумців»); з редактором теленовин Суспільного Андрієм Крамченковим знайомить Аня Шпурік («Мені подобається писати стендап, коли гримить канонада. Тоді я відчуваю себе більш живим»); редактора прикордонної Великописарівської «Ворскли» Олексія Пасюгу розпитала про роботу та життя Аліна Шевченко («Головне – перемогти, а друкуватися будемо обов’язково»).

Про досвід останнього з названих інтервʹю говорить сама Аліна Шевченко:

– Комунікувати з різними людьми –  це одна з головних задач журналістів. В умовах онлайн-формату ми намагаємося розвивати цю навичку. Підтвердження цього – наші інтерв’ю в проєкті «Сумська журналістика в особах». Ми мали можливість самостійно обрати собі співрозмовника, домовитися про зустріч або про будь-який інший формат інтерв’ю і поспілкуватися про життєвий шлях та кар’єру людей, які зараз стоять на обороні інформаційного фронту. Я спілкувалася з Олексієм Пасюгою, редактором газети «Ворскла». Дуже цікаво було почути про досвід людини в журналістиці, роботу редакції під час війни, про медійну сферу загалом. Олексій Борисович дуже щирий, чесний, досвідчений і в той же час самокритичний. Упевнена – доки в журналістиці (саме газетній) є такі люди, як Олексій Пасюга, вона існуватиме. Вкотре хочу йому подякувати за розмову і приділений час.

Цієї осені кафедра та прес-клуб розпочали ще один проєкт, який отримав назву «Герой мого часу».

– Він спрямований і на практичну підготовку студентів, адже зараз проходження практики через війну ускладнене, а тут можна реалізувати свої здібності в процесі навчання та ще й отримати оцінку. Та передусім проєкт продиктований часом, – говорить його керівниця, доцентка кафедри Алла Федорина. – Адже багато людей сьогодні  згуртувалися на захист країни, кожен – на своєму місці. Це щоденна робота всіх, і саме про не іменитих, не посадових, не публічних, а ніби звичайних, а насправді надзвичайних людей, які роблять свій внесок у перемогу, ми маємо розповідати. Бо на них, як і на ЗСУ, тримається наша країна.

– Долучитися до обох проєктів можуть усі наші студенти з різних курсів, – зазначає завідувач кафедри Володимир Садівничий. – Водночас варто наголосити: авторами текстів є не лише здобувачі фаху, а також професійні журналісти, наші викладачі, що створює додатковий плюс, – студенти можуть бачити, як цю роботу роблять уже досвідчені колеги, й навчатися. Головна вимога: матеріали мають бути підготовлені максимально фахово, і це – важливий урок для молодих авторів.

Отже, два творчі проєкти – в роботі. Долучайтесь і своєю працею, знайомлячись із цікавими особистостями та розкриваючи їх загалу. А ще – пам’ятаючи, що #Медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.