Дата публікації:
19 березня 2022
Кількість переглядів:
327
Поділитися:

Студенти, аспіранти й викладачі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, розуміючи важливість інформації у період війні, за її допомогою наближають перемогу України.

 Робота ведеться в кількох напрямах. Найоб’ємнішою є підготовка візуальних матеріалів: плакатів, фотожаб, мемів. Розповсюджуються вони на сторінках кафедри в соціальних мережах Facebook та Instagram. Такими популярними нині інформаційними методами автори відгукуються на теми, що ставали вірусними в інформаційному просторі з початку нападу на Україну.

 Візуалізувалася робота відомих позарєбрикових пропагандистів, сюжети паляниці, соняшникового насіння в кишенях, оболонських гопників, рашистського інформаційного лайна, столиків у Ікеї, блокування сайтів ворожих агентів тощо.

Зокрема у формі мемесісу висміяна фраза російського міністра лаврова про те, що в Україні буцімто за підтримки США «створюється етнічно орієнтована біологічна зброя». Фрази про етнічну орієнтованість біологічної зброї відразу ж прокоментували археогенетики, вірусологи, молекулярні біологи, генні інженери зі всього світу. І всі вони наголосили на безглуздості таких тверджень.

– Росіяни самі дають прекрасний матеріал для висміювання їх на рівні знущання. Не знаю чому, але наші мас-медіа не зробили висміювання за «етнічно орієнтовану зброю» масовим, – зауважив завідувач кафедри Володимир Садівничий.

Для візуалізації використовувалися такі відомі мемо-персонажі та сюжети, як почекун, дівчинка-катастрофа, Яо Мін, накачаний Доге, Жан-Люк Пікар, «Ну давай, розкажи…», «Вам посилка…», «Три найголовніші слова…» та інші. Не обійшлося, звичайно ж, і без котиків.

Студентка Юлія Хоба (нік Rodeleril), використавши кадри з телесеріалу «Ходячі мерці» та опитування мешканців росії, показала, як люди уявляли собі зомбі раніше і який вигляд вони мають насправді.

9 березня, з нагоди 208-річчя від дня народження Тараса Шевченка, студенти й викладачі кафедри підключилися до загальнонаціональної акції Шевченків фронт, підготувавши візуальний контент і розповсюдивши його з відповідним хештегом у соціальних мережах.

Студентка Діана Григорова розробила кілька плакатів, як відгук на сучасні події та висловлення віри в перемогу. Найпопулярнішими в інфопросторі стали її роботи «Вірю в Україну!» та «Не пробачимо!». Віра в Україну образно показана через насінину, з якої проростає соняшник. Особливості сприйняттю надає червоний колір тієї самої, що вже стала легендарною, насінини.

Доценти кафедри Алла Федорина, Алла Ярова та Володимир Садівничий підготували на замовлення Інституту демократії ім. Пилипа Орлика моніторинговий огляд ЗМІ Сумщини за перші дні війни росії проти України – з 26 лютого до 10 березня. Досліджено 381 публікацію. Тематика публікацій зосередилася на двох напрямах: висвітлення воєнних дій – 28,5 % контенту, та інформування громадян про життя в умовах війни – майже 60 % публікацій. Жодного матеріалу – з ознаками паніки, розгубленості, розпачу. Інформування мас-медійниками населення набуло ухилу консультування, анонсування, оповіщення, що цілком обґрунтовано за нинішньої ситуації – наголошують експерти.

Своєю чергою філологиня Алла Ярова в ефірі Суспільне:Суми благословила написання всього, пов’язаного з країною-агресором, із малої літери.

– І це наша воля, і наше прагнення на те є, – наголосила вона.

Цікавою видається ініціатива викладачів кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ щодо редагування текстів загальнодоступної онлайн-енциклопедії Вікіпедія. Текстів, зрозуміло ж, пов’язаних зі збройними силами країни-загарбниці, їхніми воєнними діяннями. У колективі свідомі того, що такі виправлення тримаються кілька годин, але ж для видалення таких ініціатив відволікаються сотні їхніх бійців інформаційного фронту.

Окрім цього постійне контактування із ЗМІ, підтримка колег, написання коментарів для різних мас-медій. Підготовка нових навчальних матеріалів…

#Медіасвіт_веде_у_всесвіт і наближає перемогу.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.