Дата публікації:
14 січня 2024
Кількість переглядів:
160
Поділитися:

На першому в поточному році засіданні кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ завідувач Володимир САДІВНИЧИЙ звітував про роботу підрозділу за 2023 календарний рік.

Найбільше уваги приділено власне засадничим чинникам діяльності: організація навчального процесу та наукова робота.

Зокрема за минулий рік повністю оновлено освітньо-професійні програми та навчальні плани підготовки бакалаврів із журналістики та реклами і зв’язків із громадськістю. І нинішні першокурсники вже відчувають смак нововведень, маючи більше годин на інформаційну й технологічну підготовки.

Фаховій практичній підготовці сприяє реалізація студентами реальних медіапроєктів. Прекрасно зарекомендували себе такі з них, як «Сумська журналістика в особах», «Герой/героїня мого часу», «Згадай себе в аудиторії» – вони реалізуються спільно з фаховими організаціями та відділами і мають широкий резонанс у суспільстві. А ще впродовж календарного року проведено 25 занять за участю провідних фахівців галузі та медіаекспертів; зріс відсоток докторів наук на кінець 2023 року він становить 33,33 %, а це четвертий показник по університету; реалізовано два господарські договори та один міжнародний науковий грант із освітньою складовою. Також згідно з узагальненим показником залучення студентів та школярів до наукової діяльності, ми маємо 0.552 – це найвищий показник по факультету і восьмий показник по університету.

Навчальні об’єкти з доповненою реальністю, штучний інтелект, і загалом інформатизація виробничих медіа-процесів – це день сьогоднішній у підготовці фахівців. У нас немає іншого шляху для підготовки сучасного професіонала, окрім технологізації. Без цього ми перетворимось у відсталу освітню структуру, – наголосив Володимир Садівничий.

Розширилася міжнародна віртуальна академмобільність наших здобувачі освіти – укладено й успішно реалізується договір про співпрацю з Політехнічними коледжами Камарінес-Сур (Набуа, Філіппіни). Також реалізується англомовне викладання в магістратурі – у нас сформована група студентів-іноземців.

Окремо доповідач зупинився на фестивалі «Медіасвіт веде у всесвіт», який покликаний, перш за все, сприяти медіаграмотності школярів Сумщини, а також виконує профорієнтаційну та просвітницькі ролі. З приємністю відзначався і той факт, що фестиваль переміг у конкурсі «Педагогічні інновації СумДУ» за підсумками 2023 року.

Говорили також і про недоліки. Зокрема, про неналежну активність науково-педагогічних працівників у науковій роботі, про відсутність виграних наукових грантових проєктів, про ризики відсутності студентів в аудиторіях і перенесення навчання в онлайн-простір, про… І таких «про» нарахували немало, хоча й не критично. На кафедрі, як у справді живому організмі, є як значущі досягнення, так і певні недоліки.

На засіданні виступили декан факультету ІФСК СумДУ Олена Сушкова, а також заступниці Ірина Ляшенко та Інна Левенок.

Серед затверджених на 2024 рік планів кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ – запровадження викладання дисциплін англійською мовою на освітньому рівні бакалавр, запровадження англомовних ОПП рівнів магістр і доктор філософії, продовження практики захистів дисертаційних досліджень докторів філософії зі спеціальності 061 Журналістика, публікації з науковими закордонними партнерами, проведення наукової кафедральної конференції, підтримка вже діючих і запровадження нових медіапроєктів, включення до каталогу відкритого доступу DOAJ журналів «Філологічні трактати» й «Образ». Особливу увагу вирішили приділити змінам у професорсько-викладацькому складі та ширшому залученні до освітнього процесу сучасноорієнтованих представників галузі.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.