Дата публікації:
09 липня 2023
Кількість переглядів:
387
Поділитися:

Читати, щоб грамотно писати, логічно мислити, чітко подавати зміст, щоб стати медіапрофесіоналом. Усе просто. Однак не існує книги, прочитавши яку ви станете кваліфікованим медійником. Проте, якщо читати між рядками,  можна віднайти щось важливе для себе, запам’ятати та послуговувати в подальшій практиці й різних життєвих ситуаціях. Читання збільшує ваш тезаурус та допомагає сформувати власний стиль.

Ми попросили викладачів кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ порадити корисні та цікаві книги для майбутніх медіафахівців.

Інна Сипченко:

– Журналіст, на мою думку, повинен читати «хронічно», увесь свій вільний час. Кожен мусить прочитати Ернеста Хемінгуея «Прощавай, зброє!», «Свято, яке завжди з тобою», «Старий і море». На мій погляд, твори цього автора – унікальне поєднання художньої майстерності та спостережливості письменника й репортера, журналістської уваги до деталей. Окрім того, дуже раджу прочитати трилогію «Мазепа» Богдана Лепкого – для мене ці твори стали стартом переосмислення і усвідомлення своєї української ідентичності.

Володимир Садівничий:

– Енциклопедії. Усі, які встигнете прочитати. Там факти, там знання. Якщо обирати, то «Енциклопедію сучасної України».

Раїса Стоян:

– Люблю класику, особливо французького філософа Альбера Камю. Одна з улюблених книг – «Сторонній», як квінтесенція земного буття, пошуку сенсу життя. Одвічні пошуки самого себе, свого призначення. Для журналістів вона корисна з кількох причин: розвиває творчу уяву й інтелект; вчить відрізняти суєту від чогось важливішого – справжніх християнських цінностей, любові в усіх її проявах, милосердя, співчуття... Бо ж навіщо ми тоді приходимо у цей світ? Твір спонукає думати, «полемізувати» зі своїм внутрішнім «я».

Ярослав Яненко:

– Майбутнім журналістам я б порекомендував книгу, яку написав шведський журналіст і письменник Стіг Ларссон – «Дівчина з татуюванням дракона» (а якщо у кого вистачить наснаги – то й усю трилогію «Міленіум»). Чому варто це читати? Бо один із головних героїв є журналістом і в тексті описується його професійна діяльність. Крім того, цікаво буде дізнатися, як мас-медіа впливають на суспільство в умовах європейської демократичної країни.

Олена Бондаренко:

– Журналістам раджу книгу «Емоційна спритність» Сьюзен Девід. Це розумна книжка, яка доводить, що успіх залежить від того, як ми керуємо своїми емоціями. Її неможливо прочитати по діагоналі, бо вчитуватись потрібно в кожне слово. Загалом журналіст повинен читати складну літературу.

Інна Гаврилюк:

– Майбутньому журналісту раджу читати книги апріорі.  І не лише книги. Але передусім рекомендую щодня заглядати в словники, довідники з правопису.  Чому? Журналістика має бути взірцем грамотності, культури тексту та культури загалом.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.