Дата публікації:
27 грудня 2021
Кількість переглядів:
366
Поділитися:

Науковці кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ спільно із Сумською міською радою організували громадські слухання «Державна мова як механізм розвитку людини й нації». Відбувся захід в університетському конгрес-центрі.

Учасниками громадських слухань стали науковці СумДУ та інших ЗВО міста, вчителі та директори шкіл, громадські активісти, військові, депутати, представники влади, журналісти.

Під час заходу учасники обговорили стан виконання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в різних галузях суспільної діяльності на Сумщині. Зокрема звернули увагу на рівень володіння українською мовою та використання її державними службовцями, науковцями, освітянами, культурними діячами, застосування державної мови в офіційному спілкуванні, а також представлення надбань української культури в інформаційному просторі області. Значна увага також зверталася на проєкт «Програми розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя Сумської області на 2022-2025 роки».

Доцент кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Алла Ярова розповіла присутнім про основні результати, отримані під час науково-дослідної роботи за темою «Номінативна та ідентифікаційна функції мови як механізм розвитку людини й нації в аспекті протидії маніпулятивним впливам». Науковиця підкреслила, що потужна культурна й мовна політики, які передбачають відмову від колоніального минулого нашої країни, є дієвим інструментом протистояння в умовах гібридної війни. Наразі більшість українців визнають українську мову як державну, але поки що оточуюче середовище не сприяє активному переходу до використання української в повсякденному спілкуванні. Так, за даними нещодавно оприлюдненого опитування, на Сумщині 94 % молодих людей вважають своєю рідною мовою українську, при цьому щоденно використовують лише 18 %.

Алла Ярова зазначила, що висновки, отримані під час роботи колективу науковців за темою, доречно внести до програми розвитку й популяризації української мови на загальнодержавному рівні, а також – розробити окремі регіональні програми, що враховують локальні особливості.

На необхідність посилення культури володіння українською мовою серед науковців негуманітарної сфери, працівників закладів освіти звернув увагу завідувач кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Володимир Садівничий. Він підкреслив, що навчальний процес в школах майже бездоганно організований українською мовою, але залишається проблемним питання організації загального освітнього процесу й позанавчальної діяльності.

На громадських слуханнях також виступили радник Сумського міського голови з гуманітарних питань Віктор Казбан, громадський активіст Анатолій Близнюк, депутат Сумського обласної ради Олег Медуниця, доцент кафедри гурманської філології Олена Ємельянова, вчителька Сумської гімназії № 1 Алла Баєва, інші. Роботу форуму вітали ансамбль народної пісні Сумської обласної філармонії  «Слобожанські барви» та архієпископ Сумський і Охтирський ПЦУ Мефодій.

Результатом проведення заходу стало прийняття проєкту звернення до обласних та місцевих органів влади, що передбачає, зокрема, сприяння контролю за дотриманням мовного законодавства, забезпечення підтримки наукових розробок із питань української мови, літератури й культури, забезпечення безперервного функціонування державної мови в освітньому, виховному та позанавчальному процесах, контроль за змістом і мовою зовнішньої реклами та всієї візуальної інформації.

#медіасвіт_веде_у_всесвіт – впевнені науковці кафедри журналістики та філології СумДУ, і свою місією вбачають у популяризації української мови та культури не лише на загальнодержавному, але й світовому рівнях. Кожен українець має усвідомити, яким неоціненним скарбом володіє наша держава, любити свою культуру й пишатися рідною мовою!

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.