Дата публікації:
23 лютого 2024
Кількість переглядів:
98
Поділитися:

Традиційна зустріч у клубі «Мовне коло» відбулася  21 лютого  на базі відділу обслуговування користувачів Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки. Цього разу вивчали мовну карту України. Учасники удосконалювали навички спілкування українською мовою разом із доценткою кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, членкинею НСЖУ Інною СИПЧЕНКО.

День рідної мови – чудова нагода замислитися над тим, яка мова для кожного з нас є рідною? Чи можна вважати мову, якою розмовляють сум’яни, українською? Чи існують в Україні місця, де люди говорять літературною мовою? Що таке суржик, говірка, наріччя, діалект? На ці та інші питання спробували дати відповіді учасники зустрічі. Торкнулися також проблем морфологічних і синтаксичних особливостей мовлення Галичини та Слобожанщини. Протягом засідання учасники брали участь в обговоренні, шукали літературні відповідники просторічним і діалектним словам,  наводили приклади «чудернацьких» назв побутових предметів і страв із різних куточків України. 

На зустрічі панувала невимушена атмосфера: учасники виявили неабияку зацікавленість, сперечалися, сміялися, дивувалися, запитували. Зрештою, усі присутні виявили бажання й надалі удосконалювати знання з української мови, набувати практичних навичок усного й писемного мовлення та висловили вдячність викладачам кафедри за можливість зустрічатися та мовленнєво зростати.

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, СООЖ НСЖУ, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують всіх охочих доєднуватися до подальших зустрічей.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.