Дата публікації:
22 лютого 2024
Кількість переглядів:
109
Поділитися:

21 лютого 2024 року викладачі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Тетяна КОВАЛЬОВА та Марина САДІВНИЧА, Ірина ЖИЛЕНКО та Олена ІЩЕНКО  взяли участь в оцінюванні робіт ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту наукового-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії України (МАН). Працювали у двох секціях: «Журналістика» та «Зарубіжна література».

По секції «Журналістика» до участі у ІІ етапі захисту науково-дослідницьких проєктів долучилися школярі із різних регіонів Сумщини: м. Шостки, м. Лебедина, м. Сум, с. Беєве Липоводолинської селищної ради.

Учасники демонстрували свої постерні роботи, обґрунтовуючи актуальність обраної для дослідження теми, окреслюючи методологію дослідження та специфіку, робили власні висновки та узагальнення. Цікавою була дискусія під час проведення конференції. Манівці активно обговорювали наукову вартісність робіт, визначали практичне значення, заглиблювалися в тематику досліджень конкурентів.

Як зауважила кандидатка наук із соціальних комунікацій, доцентка Тетяна Ковальова:

Вражає широта обраної тематики учнівських наукових досліджень, їх неповторюваність і різнорідність. Школярі вивчали роль графічного дизайну в творенні медіаконтенту, з’ясовували вплив фотографій, мультимедійних продуктів і мальописів на реципієнтів, вивчали відеомонтаж як засіб привернення уваги. Не оминули увагою учасники Конкурсу і видатних людей Сумщини, зокрема говорили про життєвий і творчий шлях Алли Криганової – вчителя, журналіста, видавця. Члени журі були захоплені активністю учасників і їхнім бажанням дискутувати, обговорювати, висловлювати власні думки та аргументувати докази.

 Конкурс-захист науково-дослідних робіт по секції «Зарубіжна література» вчергове підтвердив, що школярі Сумщини –  розумні, серйозні й талановиті. Їхні наукові роботи, у т.ч. постерні захисти й усні виступи під час наукової конференції слухачів МАН, були присвячені найрізноманітнішим проблемам, охоплювали увагою твори письменників різних країн і часів.

Роботи позначені перш за все актуальністю тематики, серед них – «Інтерпретація образу запорозького козацтва в художніх та історіографічних творах зарубіжних митців ХІХ ст.» (Анастасія Хвіст), «Символіка образів та кольорів у романі М. Зузака «Крадійка книжок» (Альона Кондрашова), «Фемінний дискурс ранньої романістики Жорж Санд» (Владислава Білодід). Школярі виявили наукову обізнаність у дослідженні складних літературознавчих та філософсько-психологічних категорій, представленими у роботах «Художні особливості прози Джонатана Страуда» (Ірина Красуля), «Роздвоєння особистості у творі Чака Поланіка «Бійцівський клуб» (Роман Новіков). «Мотив трагічної реальності в романі-антиутопії Лоїс Лоурі «Хранитель» (Лілія Ващенко).

Звертаються юні науковці й до компаративних досліджень, використовують методи критичного мислення («Різдвяна казка: між дивом і реальністю: на матеріалі зарубіжної та української літератур», Дар’я Черняєва),  «Небезпечна краса виховання: за творами О. Вайльда «Портрет Доріана Грея» та Д. Тартт «Таємна історія», Альона Дуюн).

Молоді таланти не бояться симбіозу наук. Вони сміливо поєднують літературознавство з іншими галузями знань: історією і фольклористикою (Анастасія Хвіст, Дарина Лубенська), психологію (Роман Новіков), філософією й соціологією (Владислава Білодід).

Тішить, що у наш складний час молоді талановиті учні цікавляться роботою МАН. Це означає, що у науки, зокрема у літературознавства, є майбутнє, що додає оптимізму. Для багатьох із них – це перший досвід здійснення  дослідження та ведення наукової дискусії.

Члени комісії, професорка Ірина Жиленко та асистентка Олена Іщенко, подякували учасникам за цікаві роботи, побажали успіху, порадили й надалі звертатися до наукової роботи та запросили на навчання до факультету ІФСК СумДУ, де талановита молодь зможе реалізувати себе.

Бажаємо конкурсантам нових звершень і перемог, упевнено торувати наукові стежини!

Кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ завжди вам радо допоможе. Адже ми всі на одному шляху, яким #Медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.