Дата публікації:
01 лютого 2023
Кількість переглядів:
277
Поділитися:

Так звучала тема другого засідання клубу «Мовне коло», що 31 січня зібрав усіх охочих вивчати й покращувати українську мову. Захід відбувся на базі відділу обслуговування користувачів Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки. Передавала свої знання присутнім доцентка кафедри журналістики та філології СумДУ, членкиня НСЖУ Інна Гаврилюк.

Особливістю «Мовного кола» є те, що в ньому беруть участь дорослі люди. Це той контингент, який свідомо прагне покращити свою українську, попрактикуватися, дізнатися те, що хвилює найбільше, де і як шукати потрібну інформацію тощо.

Основна тема нинішньої розмови стосувалася вимовних норм, притаманних українській мові. Говорили про те, що українська, як і будь-яка інша мова, має свої орфоепічні особливості. Мова – це своєрідний національний ідентифікатор. На жаль, українці довгий час змушено користувалися мовою окупанта. Наслідком цього стало перенесення чужомовних рис на українську вимовну систему. А відобразилося це передусім на артикуляційній базі. Присутні змогли переконатися в цьому на власних прикладах. Ну і, звичайно, відбувся невеликий тренінг щодо вимови окремих звуків, які українці найчастіше вимовляють неправильно.

Зупинилися й на такому аспекті, як наголоси. Зокрема, розглянули слова, якими послуговуються учасники зустрічі у професійному спілкуванні. Наприклад, довІдник, видАння, каталОг тощо.

Окрім основного питання, обговорили й багато інших. Учасники зустрічі ставили до спікерки ті запитання, що найбільше хвилюють їх. Це й використання фемінітивів, зміни в правописі, творення відтопонімічних іменників, наказового способу дієслів тощо.

Цікавилися присутні й тим, які онлайн-джерела можна використовувати для покращення знань з української мови.

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, СООЖ НСЖУ, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують всіх охочих доєднуватися до подальших зустрічей.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.