Дата публікації:
21 червня 2022
Кількість переглядів:
321
Поділитися:

13–17 червня доцент кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Тетяна Ковальова, як учасниця освітнього проєкту «Журналістика в умовах воєнного часу», брала участь в освітній поїздці до Праги.

Реалізується проєкт за підтримки Міністерства закордонних справ Чехії й розрахований на викладачів журналістських дисциплін ЗВО України.

У перший день поїздки учасники спілкувалися з виконавчим директором Асоціації з міжнародних питань Вітом Досталом та експертом аналітичного центру «Європейські цінності» Давідом Стуляком, координаторкою міжнародних проєктів АМО в Україні Зденкою Вагнеровою. Найважливішими темами обговорення стали війна в Україні, світова підтримка українців, а також роль і місце журналістів у боротьбі проти російських нападників та проти російської пропаганди.

Різних аспектів висвітлення означених чи побічних тем в умовах воєнного часу торкалися учасники поїздки на неформальній зустрічі із представниками МЗС Чеської Республіки.

Протягом часу перебування в Празі викладачі ЗВО України мали нагоду поспілкуватися з практикуючими чеськими журналістами, які поділилися родзинками роботи в професій. Про особливості воєнної журналістики говорили зокрема з Мар’яною Драч, директоркою Української редакції «Радіо «Свобода». Побували у редакції газети «Deniк N», співзасновник, журналіст, редактор Ян Молачек представив журналістський проєкт і разом з Петрою Прохазковою говорили про специфіку роботи в умовах війни в Україні.

Цікавим став досвід роботи суспільного мовника «Чеське телебачення», яким поділився програмний директор усіх новинних та суспільно-політичних програм Зденєк Шамал. Також з учасниками проєкту спілкувалися журналіст редакції щоденного ділового видання «Господарські новини» Ондржей Соукуп та Олекса Лівінський, журналіст, колишній редактор чеського часопису для українців «Пороги».

Варто відзначити, що різні аспекти висвітлення російсько-української війни в інформаційному просторі, життя українців і доля України – це ті найболючіші питання, на які шукають відповіді і чеські журналісти.

Особливо варто наголосити на важливості розуміння специфіки осягнення тем війни та особливості їх представлення в інформаційному просторі молодими журналістами. Тож акцентуючи увагу на тому, що #медіасвіт_веде_у_всесвіт, ми постійно беремо на озброєння кращі європейські практики в журналістиці.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.