Дата публікації:
06 травня 2022
Кількість переглядів:
363
Поділитися:

«Медіа у глобальному та європейському контексті». Саме так називається спільна програма віртуальної мобільності між Сумським державним університетом та Університетом Йоганна Гутенберга (Майнц, Німеччина). Учасники – студенти, аспіранти й викладачі кафедри журналістики та філології із Сум та відділення аудіовізуальних мистецтв із  Майнца.

Стартувала програма 27 квітня. Спрямована на набуття навичок міжнародної журналістики, засвоєння основних законів і методологій журналістської творчості, її концептуально-свідомісної природи, методологічних основ інформаційного, аналітичного, художньо-публіцистичного мислення тощо.

Під час першого заняття дискутувалося питання висвітлення російсько-української війни в засобах масової інформації України, Німеччини, Росії.

На думку німецьких викладачів, а доповіді аудиторії представили професорка Майнцького університету, відома документалістка Катя Шупп та молодша професорка Джессіка Кунерт, місцеві ЗМІ доволі емоційно й персоніфіковано висвітлюють війну в Україні. З одного боку, це сприяє кращому розумінню поточної ситуації та значній підтримці біженців із України. З іншого – втрачається детальний аналіз історії російсько-українських взаємин та глибинних причин війни, ролі західних партнерів у ній.

Доповідь про специфіку роботи українських місцевих медій у воєнний  час підготувала Алла Ярова – доцент кафедри журналістики та філології, експертка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика. Вона також розповіла про співпрацю кафедри з Інститутом демократії Пилипа Орлика. Ішлося, зокрема, про виявлення російської дезінформації і пропаганди, фейкових повідомлень.

Німецькі студенти охоче ставили запитання лекторам, зокрема, щодо різної подачі перебігу подій російськими та українськими медіа. Але ж картинка наслідків окупації росією Бучі, Ірпеня, Бородянки, інших міст і населених пунктів  сама по собі вже є надзвичайно вражаючою. «Камера не хибить», –  кажуть професіонали, – відеоряд промовисто свідчить про жахливу трагедію, про геноцид українського народу сусідньою країною.

Другу зустріч, що відбулася 5 травня, організатори віртуальної медіамобільності присвятили знайомству. Зокрема розповіли про дозвілля, уподобання, захоплення тощо. Відтак у неформальній атмосфері мали нагоду ближче познайомитись один із одним. Натомість викладачі говорили про особливості підготовки журналістів у закладах освіти, які представляють. На спільній онлайн платформі з’явилися візитівки учасників курсу.

У подальших навчальних планах обговорення, аналіз та вивчення таких питань, як журналістика для об’єднаної Європи та «глобального села», економічні структури й фінансування медіагалузі, довіра до ЗМІ, альтернативні форми журналістики та багато інших.

Із міжнародною студентською аудиторією зустрінуться також політолог  Микола Давидюк, репортер Радіо Свобода Роман Пагулич, інші  відомі журналісти й науковці.  

Завершальний етап навчання передбачає спільну роботу учасників академмобільності над міжнародним практичним проєктом з Instagram-журналістики, якій передуватиме майстер-клас від політичної журналістки, авторки книги «Instagram Journalism» Селіни Беттендорф.

Німецькі колеги з Майнца наголошують, що для них вкрай важливо засвідчити у ці важкі  часи солідарність з кафедрою журналістики,  Сумським державним університетом, власне, з народом України.

– Міжнародна академічна мобільність це можливість для наших студентів-журналістів та аспірантів відчути принципи міжнародного навчання, законтактувати з ровесниками з країн Європи, набути міжнародних практичних навичок, розвинути рівень міжкультурних компетентностей, – зауважив Володимир Садівничий, завідувач кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.