Дата публікації:
19 листопада 2021
Кількість переглядів:
364
Поділитися:

Які ризики може мати залучення дітей до медіа-виробництва? На що медійники повинні звертати увагу, готуючи матеріали, героями яких є діти? Саме ці питання обговорювалися на онлайн-практикумі 17 листопада, учасниками якого стали викладачі, аспіранти, студенти кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ.

Під час онлайн-практикуму «Діти і право на приватність: Суспільна значущість VS сенсації» говорили про те, як підготувати суспільно-значущий матеріал та «уберегти» права дитини, у чому небезпека сенсаційних новин та шоу за участі дітей тощо. На ці та інші запитання відповіді давала Любов Найдьонова – докторка психологічних наук, член-кореспондентка Національної академії педагогічних наук України, президентка Української асоціації медіапсихологів і медіапедагогів.

– На жаль, у нашому суспільстві часто до дітей ставляться як до осіб, які не мають прав на приватність та особисте життя. Журналісти вважають, що їхня «совість чиста», коли перед демонстрацією дитини в медіа запитали згоди батьків. А про ризики, що їх може нести демонстрація дитини в медіа, ніхто не замислюється, – зазначила Любов Найдьонова.

Спікерка дала практичні поради щодо того, як висвітлювати булінг, дитячий суїцид, насильство над дітьми тощо. Учасники онлайн-практикуму також з’ясовували особливості дитячого сприйняття світу в різному віці, які варто враховувати журналістам і редакторам.

– Для того, аби медіа могли керуватися конкретними алгоритмами роботи під час залучення дітей до медіа-виробництва, були розроблені 5 спільних актів узгодження. Вони стосуються захисту дітей, які стали жертвами сексуального насильства, висвітлення теми суїциду, участі дітей у збройних конфліктах. Ще два акти дають рекомендації щодо висвітлення теми булінгу в засобах масової інформації та випадків насильства й жорстокості. З документами можна ознайомитися на сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, – повідомила Любов Найдьонова.

Онлайн-практикум, і на цьому варто наголосити, організований «Академією з прав людини для викладачів та викладачок журналістики» напередодні Всесвітнього дня дитини, що відзначається 20 листопада.

– Ми дійсно часто не замислюємося над тим, як матеріал, опублікований у медіа, може вплинути на життя людини, якої він стосується. Історія, яку розповідає журналіст, може отримати широкий розголос, зробити людину героєм чи антигероєм. Коли ж ідеться про дитину, такі наслідки потрібно продумувати дуже ретельно. Тож ми повинні самі про це пам’ятати і проговорювати зі студентами-медійниками. Думаю, що акти узгодження, про які розповіла Любов Найдьонова, потрібно винести на лекційні та практичні заняття, – поділилася враженнями аспірантка, викладачка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Вікторія Сучкова.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.