Дата публікації:
22 листопада 2021
Кількість переглядів:
349
Поділитися:

18–19 листопада у Вроцлаві (Польща) відбулася Міжнародна наукова конференція «Ukrainistyka Wrocławska: lingua, litterae, sermo», приурочена 20-й річниці заснування кафедри україністики у Вроцлавському університеті. Участь у цьому форумі взяла доцент кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Алла Ярова.

Поряд із Варшовою, Краковом, а також Любліном та Познанню Вроцлав має славу важливого центру польської україністики, початки якої сягають 40-х років ХХ століття. Саме на цьому акцентував увагу ведучий конференції професор Przemysław Józwikiewicz, зупинившись на історії становлення українознавства в університеті. Спочатку, зазначив спікер, це були окремі наукові українознавчі розвідки професорів Мар’яна Якубця, Лешека Оссовського, Францішека Селіцького, Телесфора Позняка, потім засновано Інститут слов’янської філології, з кінця 70-х років студентам пропонували курси української мови, а в 1995 році виникла спеціальність «Українська філологія». У 2001 році постала кафедра україністики, яку до 2008 року очолювала професор Діана Вєчорек, її наступницею стала Аґнєшка Матусяк. Нині ж керівництво кафедрою перебрав на себе Олег Белей.

Почесними патронами небуденної міжнародної наукової події стали Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Андрій Дещиця та ректор Вроцлавського університету професор Przemysław Wiszewski. Свої привітання виголосили представники дипломатичних установ Польщі й України, а також заступниця виконавчого директора Українського інституту Тетяна Філевська. Конференція об’єднала фахівців-українознавців із Польщі, України, Німеччини, Хорватії, Словенії, Чехії.

Сумський державний університет, до речі, єдиний із вишів Сумщини,  що взяли участь у цій міжнародній події, представила доцент кафедри журналістики та філології факультету ІФСК Алла Ярова. Свою доповідь вона присвятила проблемам сучасного наукового стилю української літературної мови, а також питанням взаємодії науково-популярних текстів і медіа. Тут доречно нагадати, що науковий стиль у Східній Україні почав свій розвій саме із засобів масової інформації, зокрема публікацій у славнозвісній «Основі».

Питання, що розглядалися на конференції, торкалися актуальних проблем граматики та лексики української мови; викладання української мови як іноземної; проблеми перекладознавства; української в сучасному суспільстві та ЗМІ; експериментальних / трансгресивних / транскультурних стратегій в українській літературі; національної ідентичності в українській літературі та багатьох інших.

Важливо також підкреслити, що конференцію організовано на високому науковому рівні, її прикметною ознакою стала тепла й дружня атмосфера. Організатори й учасники висловили впевненість, що святкування 25-річчя кафедри відбудеться нарешті поза мережею, тобто у форматі живого спілкування.

Кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ вітає кафедру україністики Вроцлавського університету з 20-річчям! Зичимо Вам високих досягнень і вирімо, що значущі наші спільні проєкти попереду!

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.