Дата публікації:
28 липня 2021
Кількість переглядів:
442
Поділитися:

Саме за таким, найвищим рівнем, акредитувало підготовку доктора філософії зі спеціальності 061 «Журналістика» на факультеті ІФСК СумДУ Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Випусковою за ОНП є наша кафедра журналістики та філології.

Акредитація освітньо-наукової програми тривала з травня і закінчилася 27 липня. За цей час викладачі й аспіранти кафедри журналістики та філології, а також представники десятків служб і відділів університету пройшли перевірку експертної групи (ЕГ) та витримали екзамен перед галузевою експертною радою (ГЕР). Усебічно вивчивши підготовку аспірантів-журналістів за десятьма показниками, ЕГ та ГЕР у підсумку поставили шість оцінок «А» та чотири «В». Зокрема зразковими визначено такі критерії, як «Проектування та цілі освітньої програми», «Людські ресурси», «Освітнє середовище та матеріальні ресурси», «Внутрішнє забезпечення якості освітньої програми», «Прозорість та публічність», «Навчання через дослідження».

Як сильні сторони програми відзначені, зокрема, поєднання науково-дослідної, професійно-практичної, педагогічної складової в реалізації освітньо-наукової програми; активне залучення аспірантів до розробки держбюджетних і госпдоговірних тем; імплементація в межах ОНП дуальної освіти; запровадження практики перезарахування і визнання результатів навчання, отриманих під час неформальної освіти; участь здобувачів PhD та викладачів у міжнародних програмах, освітніх грантових проєктах ЄС Темпус та ЕРАЗМУС+; активна робота щодо стимулювання професійної майстерності науково-педагогічних працівників; створення унікального механізму функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти; дотримання принципів прозорості та публічності у діяльності ЗВО. Особливу увагу експерти акцентували на комплексності, що полягає в поєднанні навчання, спрямованого на опанування освітніх компонентів, із дослідницькою діяльністю в межах власних наукових зацікавлень, науково-дослідницьких тем, над якими працюють наукові керівники, та міжнародних проєктів.

– Якщо працювати – то лише зразково, – прокоментував результати відразу після засідання НАЗЯВО гарант ОНП Володимир Садівничий.

Оцінка за рівнем акредитації «А» перш за все передбачає, що програма підготовки доктора філософії з журналістики та освітня діяльність за нею мають взірцевий характер для всіх подібних програм у ЗВО України.

Принагідно нагадуємо: триває прийом документів на навчання для здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю «Журналістика» (очна та заочна форми).

А чому аспірантура з журналістики саме у нас, дізнайтеся з відеорозповіді.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.