Дата публікації:
08 грудня 2023
Кількість переглядів:
277
Поділитися:

Студенти й викладачі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ зустрілися з журналісткою, сценаристкою, акторкою, психологинею, нашою випускницею Анастасією КОТЛЯР. Захід відбувся у форматі тренінгу, де кожен учасник отримав неповторний шанс потрапити в закулісся медійників, акторів і тих, хто взаємодіє з камерою.

Робота з камерою, уміння працювати з аудиторією, здатність опанувати себе в моменти напруги – ключові аспекти, які характерні для більшості професій, але насамперед – для медійників. Анастасія Котляр допомогла студентам-журналістам пропрацювати ці моменти на практиці, поділилася секретами та психологічними техніками зняття страху й тривожності на зйомках, розкривши при цьому важливість побудови емоційних звязків із самим собою та партнерами по кадру.

Ось як відгукнулися про зустріч студенти:

Тренінг із Анастасією Котляр був прекрасним досвідом на шляху до розкутості в кадрі. Пані Анастасія показала нам деякі вправи, розкрила фішки, які в подальшому допоможуть у медійній діяльності. Практична організація тренінгу – чудова ініціатива, яка не лишила осторонь жодного, – Валерія Павлючек, група ЖТ-11.

Зустріч принесла мені приємні враження та нові знайомства. Дякую Анастасії за можливість поспілкуватися на цікаві теми, – Олена Лобанова, група ЖТ-31.

Спілкування з Анастасією стало також вікном у світ акторської майстерності, самопізнання, розуміння того, що професійно зростати потрібно зі студентської аудиторії. Особливий акцент зроблено на порадах щодо того, як не боятися власного емоційного спектру, розуміти себе, розкриватися й працювати перед камерою легко та невимушено за будь-яких обставин. Чудовим додатком стало те, що Анастасія поділилася власним досвідом та враженнями від роботи у великих проєктах.

– Мені дуже приємно, що людина, попри свій набутий життєвий досвід у сфері кіно і телебачення, поводить себе природно. Різниці між Настею в кадрі й під час спілкування немає. її цитата про те, що «Найголовнішою рисою характеру в людини, яка планує працювати в кадрі, є наглість бути собою», у поєднанні з поведінкою Насті дала мені розуміння того, над чим варто працювати для успішної майбутньої кар’єри. Під час зустрічі Анастасія поділилася корисними вправами для того, аби спокійно почувати себе в кадрі й не вдягати маску. Для себе особисто я впіймала велику кількість інсайтів щодо того, що мені заважає бути при людях такою, якою я є насправді, де в моєму тілі живуть затиски, котрі заважають вивільнитися назовні моєму справжньому Я, а також ухопила корисну інформацію щодо пропрацювання цих затисків у тілі й прояву у світ, – ділиться враженнями студентка групи ЖТ-21 Юлія Лазоренко.

– Відвідавши сьогоднішній захід, отримала багато нових відчуттів, емоцій та вражень. Пізнавально було дізнатися про вправи для артикуляції та позбавлення емоційних затисків, які заважають працювати, наприклад, ведучим. Вправи для зняття напруги, мабуть, на якісь відсотки позбавили мене соромязливості й страху оточення, нових колективів. На мою думку, такі зустрічі дуже корисні. Була корисною й порада записатися до театрального гуртка, щоб навчитися позбуватися всіляких затисків, які в майбутньому заважатимуть роботі у сфері журналістики, – розповідає Анастасія Баштова, студентка групи ЖТ-31.

Зустріч із Анастасією Котляр стала невід’ємною складовою вивчення студентами-журналістами дисциплін «Техніка мовлення та постановка голосу», «Майстерність радіо- та телевізійного ведучого». Подібні заходи є важливим кроком у формуванні професійної культури та розширенні горизонтів майбутніх медійників.

Таїсія КОТЛЯР, студентка групи ЖТ-12.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.