Дата публікації:
26 жовтня 2023
Кількість переглядів:
142
Поділитися:

Студенти-третьокурсники кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ взяли участь у пресконференції, де обговорено проміжні підсумки діяльності програми короткострокової реабілітації «Лікар та війна».

Під керівництвом доцентки Алли Федорини здобувачі освіти долучилися до заходу як до практичного заняття, щоб здобути навичку проведення пресконференцій. Працювали на базі Центру психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Сумській області.

Спікерами медіазаходу були директорка КНП «Тростянецький центр первинної медичної допомоги» Тростянецької міської ради Світлана Лобода; директор Управління охорони здоров’я Сумської обласної військової адміністрації Анатолій Котляр; психологиня, фахівчиня по роботі з наслідками психотравмуючих подій, координаторка MHPSS центру та МБ Суми Оксана Іванцова. Захід проведено за підтримки Сумського прес-клубу.

Працівники медичної сфери мають певну підготовку щодо психологічної допомоги пацієнтам, але проблема в тому, що з самими лікарями, медпрацівниками нікому працювати для їх психологічного відновлення. Програма покликана заповнити цю прогалину.

Проблема вигорання лікарів призводить до катастрофічних наслідків. Для того, аби цьому запобігти, й діє програма «Лікар та війна». Місія та обов’язки лікарів дуже важливі в нашому суспільстві не лише для збереження здоров’я, а й для підтримки ментальної і психологічної стійкості населення. Отже, в першу чергу, мусимо бути корисними лікарям нашої області, бо вони не повинні залишатися сам на сам зі своєю роботою і проблемами, –  зазначає керівник Управління охорони здоров’я Анатолій Котляр.

На сьогодні до програми долучилося близько 240 осіб. Це медичні працівники харківського шпиталю, тростянецької, лебединської лікарень, сумських медичних закладів. Проєкт функціонує вже рік і діятиме до кінця 2024 року. За місяць відбувається два заходи; один тренінг збирає групу від 10 до 15 осіб і триває два дні.

Світлана Лобода була учасником тренінгів програми «Лікар та війна» разом із колегами з тростянецької лікарні. Для медиків ця допомога надзвичайно важлива, адже всі вони пережили окупацію і збільшення обсягів роботи через війну.

Я ніколи не думала, що моєму колективу знадобиться така допомога. Нинішня програма – це ідеальна профілактика професійного вигорання, – ділиться пані Світлана.

Програма «Лікар та війна: профілактика емоційного вигорання» направлена на підвищення знань у області психічного здоров’я, розвитку навичок самодопомоги, профілактики вигорання, вторинної травматизації та підвищення стресостійкості.

У Центрі психічного здоров’я планують доєднати до тренінгів якомога більше медпрацівників прикордонних громад. Навчання проводиться в Сумах, що допомагає змінити атмосферу та перемкнути фокус і краще зосередитися на власному психологічному стані.

 

Тая КОТЛЯР, студентка групи ЖТ-11

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.