Дата публікації:
22 липня 2023
Кількість переглядів:
226
Поділитися:

21 липня викладачі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Ірина Жиленко та Олена Іщенко, аспірантка Катерина Ізотова та студентка Анастасія Кизим взяли участь у лекції «Культурні основи російської війни проти України: що варто розуміти журналістам». Захід організовано Комісією з журналістської етики для регіональних журналістів, студентів-журналістів та всіх зацікавлених цією проблематикою.

Спікером заходу став філософ, письменник, журналіст, Президент Українського ПЕН, викладач Києво-Могилянській академії Володимир Єрмоленко. У своєму виступі він зосередив увагу на трьох питаннях: російська пропаганда, українська політична культура та російський імперіалізм у ХХІ столітті. Спікер простежив розвиток ідеології та міфотворчості країни-агресора щодо меншовартості України та наголосив на принциповій відмінності російського й українського світогляду, а саме позитивізму і кордоцентричності останнього.

Ірина ЖИЛЕНКО переконана у необхідності таких заходів:

– Лекція вельми пізнавальна. Заслуговують  на увагу розкриті автором  культурологічно-філософські аспекти. Мені було цікаво послухати про пушкінсько-гоголівські наративи, категорію постстправди, філософію Драгоманова і Франка; дізнатися, які істини визначають  російську культуру сьогодення, що формувалася століттями. Вартою уваги журналістів була згадана Володимиром Єрмоленком документальна проза Анатолія Дімарова «Прожити і розповісти», а саме – епізод створення радянською журналістикою міфологізованого образу героїні підпілля. Медійники мають знаходити сильні аргументи, щоб переконувати зарубіжну аудиторію, що росія – це імперіалізм ХХІ ст., а перемога України  може сильно змінити розклад сил світу.

Олена ІЩЕНКО наголосила:

– Спікер чітко, лаконічно й змістовно продемонстрував уплив культурних цінностей на поведінку й мислення під час війни. Розуміння історичного контексту війни в Україні надзвичайно важливе у наш час. Діючим та майбутнім журналістам важливо більше звертати увагу на такі теми, щоб у майбутній професійній діяльності вміти чітко й переконливо відтворювати дійсність.

Катерина ІЗОТОВА зазначила:

– На моє глибоке переконання наша біда в тому, що не знаємо глибоко своєї історії і не читаємо літератури. Під час вебінару Володимир Єрмоленко звертався до відомих російських, українських та зарубіжних творів й авторів: в огляді прослідковуються тези, які проникають у політику і є ідентифікаторами її позицій та ідей.

Анастасія КИЗИМ висловила свою думку щодо почутого:

– Володимир Єрмоленко слушно зазначив, що російські пропагандисти нав’язують світу одну й ту ж саму думку вже кілька століть: ми, українці, не існували у минулому, тож не маємо права існувати й у майбутньому. Ця лекція є актуальною і потрібною, адже досі існують імперські наративи, від яких спочатку ми, а потім і весь цивілізований світ повинні відмовитись. Спікер чітко окреслив різницю між нашим світоглядом та російською ідеологією. Погоджуюся, що відродження національної свідомості – ключ до нашої перемоги.

Представники кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ знають, що якісна журналістика починається з філософського осмислення світу, знання історичного контексту, базової освіти та дотримання професійної етики – це і є той шлях, яким  #медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.