Дата публікації:
28 травня 2023
Кількість переглядів:
304
Поділитися:

25–26 травня на кафедрі журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ  у форматі онлайн відбулася ІІ Науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих науковців «Сучасний масовокомунікаційний простір: історія, реалії, перспективи».

Учасники конференції з великою увагою прослухали доповіді, що прозвучали на пленарному засіданні.  Завідувач кафедри журналістики та філології, професор Володимир Садівничий виступив на тему: «Журналістика масова, масована чи для мас. Що обрати для дослідження?».

Професорка кафедри журналістики та філології Ірина Жиленко і докторка філософії Олена Іщенко підготували виступи на теми, які промовисто говорять самі за себе: «Місце літератури у підготовці фахівців із журналістики», «Медіатекст як засіб упливу (на прикладі видань “Українська правда” та “Дзеркало тижня”)».

Не менш цікавими видалися теми «Телевізійне мовлення Сумщини періоду воєнного стану: проблеми та виклики» та «Сутність і функції інформаційної діяльності мовного маніпулювання в рекламі», з якими ознайомили учасників заходу аспірантка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Оксана Кириленко та аспірант Київського університет імені Бориса Грінченка Андрій Сінько.

У роботі секційних засідань (керівники – доценти кафедри Ярослав Яненко та Інна Гаврилюк, викладачі Анна Черниш, Олена Іщенко, Раїса Стоян) брали участь викладачі, студенти й аспіранти Сумського державного університету, Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського університету імені Бориса Грінченка, Університету Тушії (м. Вітербо, Італія), Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя та інших.

Обговорювалися проблеми формування інформаційного простору в умовах війни, протидії інформаційно-психологічним операціям, мас-медійних чинників «біологічної зброї» у пропагандистській антиукраїнській війні, контентного наповнення сучасного інформаційного простору, доречності проявів авторства у медіатекстах, специфіки висвітлення теми українських військовополонених, підходів європейських медій до висвітлення повномасштабного вторгнення росії в Україну, використання патріотичних цінностей і національної символіки в українській комерційній рекламі, політичного піару в електронних мас-медіа під час російсько-Української війни, висвітлення місцевими інтернет-виданнями нових реалій шкільної освіти тощо.

– Більшість досліджень учасників нашої конференції присвячені стану національного інформаційного простору та вплив на нього російсько-Української війни, – зауважив Володимир Садівничий. – І це абсолютно закономірно: хто виграє бої інформаційні, той володарює світом.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.