Дата публікації:
07 березня 2023
Кількість переглядів:
445
Поділитися:

Уже традиційними стали зустрічі в клубі «Мовне коло», що відбуваються  на базі відділу обслуговування користувачів Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки. 7 березня зустрілися вчергове. Цього разу  говорили про культуру вживання числівників в українському мовленні. Учасники удосконалювали навички спілкування українською мовою разом із доценткою кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, членкинею НСЖУ Інною Сипченко.

На зустрічі порушили тему особливостей вживання числівників в українській мові. Торкнулися питань відмінювання кількісних і порядкових числівників, особливостей зв’язку числівника з іменником, правопису відчислівникових прикметників, використання збірних числівників. Протягом засідання учасники відповідали на запитання, виконували завдання, вправи, читали тексти, зосередивши увагу на правильній вимові цифр і чисел. 

Очікувано, робота виявилася нелегкою. Для багатьох із присутніх тема стала викликом, а дехто, внаслідок навчання в російськомовних школах, дізнався про особливості вживання числівника вперше. Були й такі, хто легко впорався із завданнями. Питання й вправи провокували жваві дискусії та обговорення.

Незважаючи на те, що заявлена тема звучить досить академічно й науково, на зустрічі панувала невимушена атмосфера: учасники виявили неабияку зацікавленість, сперечалися, сміялися, дивувалися, запитували. Зрештою, усі присутні висловили бажання й надалі удосконалювати знання з української мови, набувати практичних навичок усного й писемного мовлення та висловили вдячність викладачам кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ за можливість зустрічатися та мовленнєво зростати.

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, СООЖ НСЖУ, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують всіх охочих доєднуватися до подальших зустрічей.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.