Дата публікації:
08 грудня 2022
Кількість переглядів:
155
Поділитися:

На занятті з «Основ медіабізнесу» (викладач Алла Федорина) відбулася чергова онлайн зустріч: студентів-журналістів і експерта з комунікацій Юрія Ісаєва з Полтави. У ході спілкування другокурсники дізналися немало корисної інформації, та особливо детально було розглянуто ситуацію в друкованих регіональних медіа.

Сьогодні Юрій Ісаєв є начальником відділу комунікацій ГПУ «Полтавагазвидобування», але ще з 2006 року працює з малими газетами українських регіонів. Своїм великим досвідом він ділився зі студентами. Перше, на чому наголосив гість, – газети живуть і будуть жити. Це зумовлено як історичними чинниками, так і психологічними. Старша аудиторія прихильно ставиться саме до звичної для їхнього покоління друкованої преси, і поки така прихильність зберігається, газети мають видаватися.  

Не менш цікава та корисна тема стосувалася «наближеності» матеріалів мас-медіа до читача: як у фізичному, так і ментальному розумінні цього слова. Людям цікаво читати про них самих та про те, що їх оточує. Саме цим і займаються місцеві газети. Адже географічна близькість аудиторії породжує спільні інтереси та запити.

Як зазначив Юрій Ісаєв, газета – це продукт. Саме тому існує певний трикутник функціонування преси: контент – реклама – розповсюдження. Тобто продукт потрібно вміти продати, але краще куплять продукт якісний, отже, виготовляючи медіатовар, слід обов’язково дотримуватися стандартів журналістики.

Важливим пунктом успішності видання є плановість роботи. Перспективний чи покроковий план полегшить роботу не тільки редактору, а всій команді. Адже, як процитував гість, «журналістика – це не творчість, це технології», щоправда, від себе додав: це творчість, що вміє вкладатись у рамки технологій. Тільки системна і систематична робота та відповідальність перед читачем гарантують стабільне життя газеті.

Наостанок Юрій Ісаєв запевнив студентів-журналістів: немає чужого досвіду, є лише власний. А тому потрібно не боятися пробувати щось нове і постійно зростати на власних помилках та перемогах. А ми додамо: саме таким шляхом #Медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Анастасія КИЗИМ, студентка групи ЖТ-11

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.