Дата публікації:
29 травня 2022
Кількість переглядів:
454
Поділитися:

Цієї весни сповнилося десять років співпраці кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ з Інститутом демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО).

У 2012-у ІДПО розпочав проєкт із моніторингу місцевих ЗМІ щодо дотримання професійних стандартів журналістики в різних їх виявах. До регіонального партнерства інституція громадянського суспільства запросила місцеву громадську організацію – Сумський прес-клуб. А він у свою чергу зібрав експертну групу компетентних фахівців. Двоє з них уже працювали на кафедрі – Володимир Садівничий та координаторка експертної групи Алла Федорина. На сьогодні й третя постійна експертка, Алла Ярова, теж працює на кафедрі.

Чим загалом цікава співпраця навчального закладу та інституції громадянського суспільства? Це участь у проєктах, що виконуються громадськими організаціями та часто – грантові ресурси для цього. Також – взаємодія з експертами з усієї України, а сум’яни завдяки проєкту постійно спілкуються з колегами з семи областей, журналістами та науковцями, – як через працю над моніторингом, так і завдяки спільним тренінгам, конференціям, засіданням робочих груп. Така робота дає можливість накопичувати цікавий професійний – як дослідницький, так і практичний – матеріал із теми діяльності мас-медіа, виступати з медіакритичними публікаціями на сайті ІДПО. Численні матеріали моніторингу стали прикладами на тренінгах із медіаграмотності, які проводить Інститут демократії імені Пилипа Орлика. Немало напрацювань проєкту ввійшли до навчальних матеріалів не одного вишу України… Тобто співпраця плідна. А головне в такій роботі – можливість постійно відчувати життя медіа та орієнтуватися в практичних його аспектах.

Як приклад, за період війни сумські експерти провели два онлайн тренінги з медіаграмотності для громадськості. Перший, що відбувся 24 березня, зібрав переважно представників зі сфери освіти. Другий, 6 травня, привабив більше держслужбовців, передусім – юристів зі служби безоплатної вторинної правової допомоги. Директорка Сумського місцевого центру БВПД Валентина Трошечко наголосила: аспект протидії дезінформації дуже важливий; медіаграмотним сьогодні має бути кожен, і передусім той, чия робота пов’язана зі спілкуванням із людьми; а тренінги дають той необхідний практичний компонент, який справді навчає.

У березні 2022 року експерти ІДПО, у тім числі сумська група, провели моніторинг місцевих ЗМІ, дізнаючись, як працюють вони в умовах воєнного конфлікту. І виявили важливе (!) – якщо раніше чи не в усіх областях у локальних виданнях подибувалися проросійські меседжі, то з початком війни їх не стало зовсім. І сумські експерти в своєму звіті не могли не подякувати колегам, особливо з болісно зачеплених війною прикордонних районів, за їхні професійність і прагнення продовжувати інформувати свої громади попри всі проблеми. Це і є справжня журналістика.

Із 30 травня розпочалася чергова хвиля моніторингу ІДПО. Володимир Садівничий, Алла Ярова та Алла Федорина знову зануряться в контент локальних видань – їх треба досліджувати, щоб розуміти, якими шляхами найкраще #Медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.