Дата публікації:
04 квітня 2022
Кількість переглядів:
369
Поділитися:

4 квітня студенти-четвертокурсники кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ разом зі своїми колегами з України прослухали практичну онлайн-лекцію щодо висвітлення подій війни. Своїм досвідом із аудиторією поділилася працівниця Шведського фонду підтримки журналістів Ніна Йельмгрен.

Зокрема, медійники розглянули аспекти роботи в умовах стресу й складові якісної журналістики, дізналися тонкощі інтерв’ювання потерпілих відповідно до норм етики, закріпили інформацію про безпеку журналістів і реабілітацію після завершення завдання.
Захід студенти відвідали у рамках вивчення дисципліни «Міжнародна журналістика» (викладач Ірина Жиленко). Організатором виступила Комісія з журналістської етики у партнерстві з ITP Media Східна Європа, Українським інститутом медіа і комунікації та ГО «Жінки в медіа». Модерував зустріч голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов.
Зокрема, Ніна Йельмгрен заявила, що працівники медіасфери зобов’язані фіксувати жахливі реалії війни:
– Ми, журналісти, маємо виконувати свою роботу. Якщо ми цього не зробимо, то історію будуть писати злочинці, – запевнила вона.
Фахівчиня переконана, що будь-який напад на працівника ЗМІ варто розцінювати як злочин. Аби не викликати непорозумінь, зі слів журналістки, варто тримати дистанцію між тими, в кого в руках зброя. Те ж саме стосується й політиків.
– Наше головне завдання – перевіряти їхні заяви. Це безпосередньо пов’язано з рівнем довіри до журналістів. Ми маємо бути чесними та діяти, відповідно до стандартів, – Ніна Йельмгрен.
Також вона порадила не довіряти інформації, що звучить із вуст людей, які перебувають у шоковому стані, через імовірність її викривлення. Зокрема, медійниця вкотре наголосила на важливості людської гідності та поваги. А ще наполегливо рекомендувала піклуватися про власне ментальне здоров’я:
– Нам потрібно дбати про себе, щоб могли далі виконувати свою роботу. Це означає, що іноді нам необхідно плакати. А ще варто мати людину, з якою можна поговорити.
Студенти кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ отримані поради взяли на озброєння, а саму лекцію оцінили позитивно.
– Зважаючи на те, скільки журналістів уже постраждало під час війни в Україні, ми розуміємо, як ризиковано висвітлювати такі події. Тому дійсно важливо слухати досвідчених представників професії, які бачили це на власні очі. Важливо дотримуватися їхніх порад, – прокоментувала четвертокурсниця Владислава Кріцька.
Свою думку висловила і її одногрупниця Каріна Чорнобук:
– По-перше, це була гарна можливість відволіктися від подій, що відбуваються навколо нас. По-друге, я дізналася дещо нове про роботу журналіста у воєнний час. Пані Ніна багато приділила уваги практичним аспектами, провела паралелі між роботою українських та шведських журналістів. Було цікаво та змістовно.
– Те, чому ми навчимося під час війни, обов’язково знадобиться нам у мирний час, – резюмував голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов.
Анастасія Дєдова, студентка групи ЖТ-81.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.