Дата публікації:
24 лютого 2022
Кількість переглядів:
381
Поділитися:

За організаційної участі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ та Сумської міської ради відбулися громадські слухання «Рідна мова – держави основа». Приурочено захід до Міжнародного дня рідної мови.

У ньому взяли участь та виступили громадський діяч, голова обласної організації Конгресу української інтелігенції, радник міського голови з гуманітарних питань Віктор Казбан, заступниця голови Сумської облдержадміністрації Олена Бойко, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Сумського міськвиконкому Антоніна Кохан, голова обласної діаспори азербайджанців Сумщини Мехрібан Салманова, капелан, учитель Сумської гімназії № 1 Микола Карпенко, директор Сумської міської централізованої бібліотечної системи Юлія Заговора, краєзнавець, завідувач музею «Дзвони пам’яті» Сумської міської організації ветеранів України Анатолій Близнюк, професорка СумДПУ Тетяна Беценко та інші.

Говорили про значення мови в житті як індивіда, так і держав та етносів, про культурний розвиток України в контексті сучасних глобалізаційних процесів, про роль і місце мови в сучасному інформаційному просторі, про державну мовну політику в галузях освіти, культури, економіки України, про формування духовної культури особистості через рідну мову тощо.

Вітаючи учасників громадських слухань, завідувач кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, голова обласної організації Національної спілки журналістів України Володимир Садівничий наголосив на силі слова, на його нерозкритих глибах, на здатності будувати міста й зупиняти сонце та закликав шануватись у СЛОВІ.

На думку Олени Бойко, захищати рідну мову треба не лише на урочистостях та під час різноманітних державних заходів, а щоденно, використовуючи її у спілкуванні з дітьми, друзями, колегами, у листуванні в соцмережах тощо.

Із заголовною промовою на громадських слуханнях «Рідна мова – держави основа» виступила доцент кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Алла Ярова. Звертаючись до присутніх вона відзначила, що глобалізація зумовлює ситуацію, коли поруч опиняються найвіддаленіші мови і культури, а взаємодія між носіями різних культур стає такою ж реальністю, як і між носіями одної культури. Сьогодні в Сумах українська контактує з найрізноманітнішими мовами світу: англійською, арабською, турецькою, туркменською, азербайджанською, китайською, урду, гінді, йоруба, мовами банту та ін. Складаються сприятливі умови для розвитку лінгвістичних досліджень порівняльного спрямування, що приведе до удосконалення методик навчання української носіїв різних мов і культур.

Проілюстрував цю думку яскравий творчий виступ студентів із Індії, що опановують медицину в СумДУ. У їхньому виконанні прозвучали пісні українською та однією з корінних мов Індії.

Організаційна участь нашої кафедри в таких заходах – свідчення напересічного ставлення викладачів та викладачок до питань розвитку мов, до питань захисту української, а також свідчення розуміння ролі й значення мови в захисті Держави. І, звичайно ж, розуміння того, що мова – це шлях до себе, шлях до розвитку та пізнання істини. Мова – це медіасвіт, а, як відомо, #медіасвіт_веде_у_всесвіт.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.