Дата публікації:
24 лютого 2022
Кількість переглядів:
224
Поділитися:

Із нагоди Міжнародного дня рідної мови в Києві презентували книжку Тараса Марусика «30 років Незалежності: мовні акти, які змінюють Україну».  Презентацію ініціювало й провело Всеукраїнське товариство «Знання». Запрошення виступити на поважній події отримала доцент кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Алла Ярова.

Тарас Марусик – знаний журналіст, перекладач із французької («Франція та Україна. Становлення української дипломатії» Володимира Косика, «Кінець комунізму» Франсуази Том, «Свята Русь» Алена Безансона та ін.), фахівець із мовної політики. Працював у парламентському комітеті з питань культури і духовності, завідував відділом мовної політики Секретаріату Президента України в 2007–2010 рр., лауреат премії імені Івана Огієнка.

У своїй новій праці автор досліджує український «мовний ландшафт», як кажуть, від А до Я, де А – ухвалення закону «Про мови в Українській РСР» (1989 р.), згідно з яким українська стала єдиною державною мовою в Україні. Відповідно Я – Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (2019 р.). Т. Марусик фіксує в пам’яті теперішніх і майбутніх поколінь кожний нормативний акт, подію, особу, що так чи так пов’язані з функціонуванням української мови протягом останніх 30 років. Автор не тільки описує факти, але й показує їхні взаємозв’язки, причини й наслідки, робить прогнози щодо подальшого становлення української мови як державної, описує алгоритми здійснення мовної політики.

У сучасному світі мови розглядають як дефіцитні національні ресурси. І від спільнот світу очікують, що вони не лише докладатимуть зусиль в інтересах своїх мов, але й почуватимуть себе недбалими, коли виявляться безпорадними у разі виникнення загрози їхнім мовним ресурсам. Книжка «30 років Незалежності: мовні акти, які змінюють Україну» Тараса Марусика допоможе нам не бути безпорадними і, за висловом американського соціолінгвіста Джошуа Фішмана, не кинути свою мову напризволяще.

Запрошення на таку значущу подію представника кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ свідчить про значущу роль наших науково-педагогічних працівників у світі філології та публіцистики.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.