Дата публікації:
29 серпня 2021
Кількість переглядів:
287
Поділитися:

27 серпня у Ромнах відбулися урочистості на честь 100-річчя від дня народження українського поета й прозаїка, журналіста, діяча української діаспори Леоніда Полтави (Пархомовича). Дієву участь у підготовці цих заходів взяла кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ.

Вшанування розпочалися з наукової конференції у ДТПНЗ «Роменське ПВУ-14». На зібрання завітали місцеві літератори, краєзнавці, громадські діячі, представники влади, родичі Леоніда Полтави, поціновувачі його творчості, гості з Сум і Києва. Серед запрошених заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Вікторія Медвідь, письменник і журналіст, відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко, історик, архівіст Геннадій Іванущенко, член Президії Головного Проводу Конгресу Українських Націоналістів Віктор Рог, філософ В’ячеслав Артюх.

Із вітальним посланням до учасників урочистостей звернувся колектив кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ.

У своїх виступах голова Роменської міської ради Олег Стогній, голова Роменської районної державної адміністрації Денис Ващенко, представниця обласної влади Вікторія Медвідь говорили про важливість таких заходів як для правдивості історії України, так і для майбутнього держави, для виховання на цих знаннях молоді.

Посол миру, роменчанка Валентина Єфремова розповіла, як зрозуміла, що її покликанням по життю є місія зробити Леоніда Полтаву відомим усій Україні. Адже він об’єднав українців під стягом незалежності й сьогодні об’єднує тих, хто бореться з мир у нашій державі. Віктор Рог розповів, як відкрив для себе творчість Леоніда Полтави, як замовляв його книги з Америки, як познайомився з дружиною поета та відсилав волошки у конверті на його могилу в США. Геннадій Іванущенко відкрив цікаві факти з юних років митця та часів його підпільної боротьби за вільну Україну, знайдені в архівах. Загалом доповідачі говорили про юні роки поета, про те, звідки брався його патріотичний азарт, як плекалася слобожанська мова, на чому зростав талант. Наголошувалося, як багато знакових подій у його житті: народився 24 серпня, що стало Днем незалежності України, і помер, не доживши лише рік до 70-річчя та до омріяної незалежності.

До 100-річчя Леоніда Полтави видали черговий номер альманаху «Ромен», нагородили юних переможців районного літературного конкурсу тощо. Говорили й про те, що в родинні хаті (с. Вовківці), потрібно відкрити музей.

А поки що на будівлі, де минули юнацькі роки поета, де проживали його рідні, а саме дідусь Адам та бабуся Катерина Пархомовичі, навпроти Роменської школи № 11, відкрили меморіальну дошку.

Сьогодні твори Леоніда Полтави перекладені англійською, французькою, португальською, польською, білоруською та іншими мовами, ними «смакують» на сценах театрів різних країн світу.

Публіцистична ж творчість Леоніда Полтави слугує джерелом для натхнення та прикладом для вивчення майстерності студентами кафедри журналістики та філології СумДУ.

 

 

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.