Дата публікації:
22 вересня 2018
Кількість переглядів:
797
Поділитися:

Cтуденти кафедри журналістики та філології відвідали презентацію книги «Мудра кішка Варшава» талановитої письменниці, журналістки, колишньої студентки СумДУ Яни Опарій. Автор розповіла про історію створення книги, поділилася життєвим досвідодом, дала поради письменникам-початківцям і відповіла на запитання майбутніх журналістів

За словами письменниці, книга створювалася поступово: «Крок за кроком я записувала діалоги людей, яких зустрічала закордоном, живучи в Польщі. А коли подорожувала автостопом, робила нотатки, описуючи місця, які бачила, знаючи, що з цього може вийти щось більше, ніж особисті записи». Отож, «Мудра кішка Варшава» – книга про життя за кордоном, складність еміграції, пошук своєї дороги до щастя. У романі змальовані долі трьох жінок з України та події з їхнього життя у Варшаві, а також історії інших емігрантів, з якими письменниця познайомилася дорогою до Лісабону, Барселони, Мюнхену та Амстердаму. Сюжетна лінія роману вибудувана з численних диктофонних записів Яни. За її словами, 70% книги – реальні події з реальними людьми, а 30% – фантазія автора.

Книга створювалася два роки, а вирішальним поштовхом до її видання стала отримана письменницею премія в літературному конкурсі «Смолоскип». Редактором книги став викладач кафедри журналістики та філології Василь Чубур. У подальшому планується переклад книги польською мовою. Загальний тираж «Мудрої кішки Варшави» – 900 примірників.

Книгу можуть читати люди різного віку, адже в ній описані ситуації, що можуть статися з кожним.

Я точно знаю, що це має бути читач із хорошим почуттям гумору, читач, який не любить, коли його жаліють, у якого є сила волі, який любить жити й уміє викручуватися з різних непередбачуваних ситуацій,

– зауважила Яна.

На запитання від студентів чому книга має таку оригінальну назву, письменниця відповіла, що навмисне заінтригувала читача вже з обкладинки. За словами дівчини, кожен сам може визначити для себе, про що назва, але одне точно – про кішок у книзі не йдеться.

Наприкінці презентації Яна провела розіграш сувенірів. Для тих хто в цей день не встиг потрапити на презентацію, письменниця наголосила, що представляти роман вона ще буде в Одесі, Києві, Харкові та Львові, а в жовтні цього року  у Варшаві.

Дар'я Кириченко, ЖТм-71

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.