Дата публікації:
13 грудня 2017
Кількість переглядів:
621
Поділитися:

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини “DOCUDAYS UA” – щороку відкриття: дивовижні історії, драматургія й режисура, незвичайні формати й авторська відеостилістика. Цьогорічний XIV – не виняток. Фільм Анастасії та Марії Старожицьких "Війна химер" ("The War of Chimeras", хронометраж – 94’) майбутні журналісти й рекламісти мали нагоду переглянути й обговорити спочатку в навчальній телестудії "студTV “11-й поверх”", а потім в актовій залі СумДУ, куди кафедра журналістики та філології й організатор “DOCUDAYS UA” в Сумах Ілля Фоменко запросили всіх охочих

Фільм вражає реалістичністю, нещадною правдою про Іловайський котел, події на Сході України. "Співавторами стрічки можна вважати наших добровольців на фронті, які фіксували все на камери й потім передали нам свій матеріал", – розповідають Марія й Настя.

Серце розповіді – особиста історія Насті та Лавра, які були попервах активістами Революції Гідності, а потім вирушили на Схід (Лавр став добровольцем АТО).

На завершення глядачі поспілкувалися з авторами Skyp'ом. Марія Старожицька – ще й заслужений журналіст України, тож поговорити було про що. Студенти розпитували, як складаються стосунки Насті та Лавра поза кадрами стрічки; які перешкоди довелося долати авторам на зйомках в АТО; як вибудовувалася сюжетна лінія, драматургія твору; що розвиває творчу уяву; чи варто подавати у репортажі зі Сходу протилежну точку зору людей, які опинилися на лінії розмежування чи поза нею.

"Ваш фільм просто вражає, немає слів, особливо, коли йдеться про сцену прощання бійця з коханою на Софіївській площі в Києві…”, – не стримала захвату Олександра Мартиненко.

Суми та Київ онлайн на одному подиху обмінювалися думками, враженнями, емоціями.

Кафедра журналістики та філології вже кілька років бере участь у "DOCUDAYS UA". У журналістів та документалістів творчі підходи, критерії переважно спільні. І головне – спільна ознака професійності – чесність.

Раїса Стоян, викладач кафедри журналістики та філології

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.