Дата публікації:
09 листопада 2016
Кількість переглядів:
1487
Поділитися:

Аркуш, ручка та радіоприймач – усе, що потрібно, щоб 9 листопада опинитися на одній хвилі з тисячами українців, які щороку пишуть диктант національної єдності. Ідея об’єднання нації силою слова не оминула студентів та викладачів кафедри журналістики та філології Сумського державного університету.

В аудиторії людно. Тут зібралися студенти й викладачі факультету іноземної філології та соціальних комунікацій, щоб стати учасниками своєрідного всеукраїнського флешмобу – написання диктанту єдності.

«Це вже четвертий диктант єдності, який я пишу в стінах рідного університету. Мені приємно хоча б раз на рік ставати частинкою чогось більшого, що несе в собі ідею поєднання українців з різних куточків країни в одне ціле», – говорить старшокурсниця спеціальності «Журналістика» Віолетта Самохіна перед початком диктанту.

На годиннику 11:30. В аудиторії панує тиша і тільки з колонок лунає голос Олександра Авраменка – людини, яка кожного року складає оригінальний текст і читає його слухачам. Тема цьогорічного диктанту проста й водночас злободенна – «Україна на зламі тисячоліть».

Уже через кілька хвилин після початку диктанту чисті аркуші паперу заповнюються словами. Студенти уважно слухають та перевіряють написане. Кожен з майбутніх представників ЗМІ знає, що грамотно написаний диктант – це можливість отримати призи та зустрітися з організаторами всеукраїнського письмового дійства. Проте, як зізнаються самі студенти, стимул для участі не перемога. Вони пишуть диктант в ім’я ідеї об’єднатися навколо мови.

Диктор начитує останнє речення й разом з усіма перевіряє написане. Тепер фініш! Свої роботи студенти вкладають у конверти та надсилають на перевірку до Українського радіо. Завершує мовне дійство доцент кафедри журналістики та філології СумДУ Садовнікова Ольга Павлівна словами: «Сьогодні ми разом з десятками тисяч наших співвітчизників вкотре довели, що мова – це потенціал українців та їхня гордість. Адже, відтворюючи почуте на папері, кожен учасник диктанту відчував себе одним цілим з усім народом. Тепер будемо чекати на гарні результати диктанту».

Марія Лагута, ЖТ-31

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.