Дата публікації:
30 березня 2023
Кількість переглядів:
461
Поділитися:

Студенти-другокурсники кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ провели навчальну зустріч із начальником пресслужби Сумського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександром Бондаренком.

Гість розповів про особливості роботи медійника в умовах воєнного стану, взаємодії військових і представників ЗМІ, особливості роботи пресслужби, поділився цікавими історіями зі своєї професійної діяльності.

На думку Олександра Бондаренка, важливим аспектом у роботі фахівця зі зв’язків із громадськістю є певний авантюризм, особливо, коли йдеться про військову службу, адже робота щодня ставить нові виклики, треба розуміти, як  в «інформаційному шумі» знайти можливість передати власну інформацію.

Наголошував стейкхолдер і на важливості навичок комунікації – умінні налагоджувати контакти, спілкуватися з людьми, правильно знаходити та поєднувати інформацію.  «Хто володіє комунікацією, той володіє світом», – перефразував гість відомий вислів. Сказане, до речі, знаходиться в річищі головного орієнтиру підготовки фахівців на кафедрі журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ: «Сьогодні СВІТОМ ВОЛОДІЄ той, хто інформацію професійно продукує, обробляє, поширює».

Одним із важливих питань, порушених під час зустрічі, стали рекомендації про що можна та не можна писати медійнику на фронті. Так, наприклад, у бліндажі військовим можна ставити запитання про побут, цікаві випадки та пригоди. Можна і треба писати про те, чим військовий займався до служби, чим збирається займатися після війни – ці історії сприятимуть подальшій реінтеграції наших захисників у цивільне життя.

Прикладами поширення такої інформації є проєкт «100 запитань захиснику» – відеочелендж, у якому військові відповідають на запитання від маленьких мешканців громади, а також «Разом 4.5.0.», проєкт, спрямований на реінтеграцію військових у цивільне життя. Загалом живе спілкування із військовими, представлення їхніх людських історій є дуже важливим.

Проєкти, продемонстровані Олександром Бондаренком, дуже зацікавили майбутніх мас-медійників:

– Це крутий контент, на мою думку. Усім хочеться дізнатися, як влаштований побут наших захисників, як вони справляються з критичними ситуаціями та як женуть ворога слідом за російським кораблем. Також дуже цікаво, про що запитують в захисників діти. Такі відео викликають щирий сміх, а іноді – сльози, – поділилася враженнями від побаченого та почутого студентка Анастасія Сабчук.

Здобувачі освіти вдячні Олександрові Бондаренку за цікаву розповідь, вичерпну інформацію щодо важливих аспектів військової журналістики та практичні поради, підтверджені кейсами з досвіду.

Анна Оропай, студентка групи ЖТ-12

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.