Дата публікації:
22 березня 2023
Кількість переглядів:
155
Поділитися:

Тренінг із медіаграмотності на тему «Інформація та дезінформація в час війни: кому вірити, як протистояти» доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, медіаекспертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Алла Федорина цього разу провела у Хорошеві Житомирської області.

Більшість учасників спілкування склали освітяни та старшокласники. І проводився тренінг на базі Хорошівського ліцею № 1. Тож доречними стали інформаційні матеріали про СумДУ, факультет ІФСК та нашу кафедру, які запропонувала учасникам викладачка.

Варто зазначити, що у час війни інтерес до теми медіаманіпуляцій, дезінформації зріс.

– Зараз українці почали уважніше ставитися до медіаграмотності, – говорить Алла Федорина. – Якщо пʼять років тому треба було пояснювати, чому важливо розрізняти ознаки пропаганди та розуміти, як вона може впливати на людей, то сьогодні слова «пропаганда»,  «дезінформація», «фейки» – з розряду часто вживаних. До речі: їхали на автовокзал, аби вирушати до Хорошева, і водій згадав свого брата, який мешкає в росії. Погодився на наше зауваження, що з росіянами зараз складно говорити і пояснив: ну що ж ви хочете, – пропаганда!.. І під час зустрічі ми відзначили, що аудиторія на загал більш «підкована», ніж до початку повномасштабного вторгнення.

Працювали інтенсивно, намагалися детально розглянути приклади. Тренери – а разом із доценткою кафедри навчання проводив фахівець із медіакомунікацій, експерт Сумського прес-клубу Олексій Гвоздик – надали учасникам «білий» список українських ЗМІ,  в яких варто звіряти інформацію; «чорний» список онлайн видань, передусім – телеграм-каналів, велика частка яких створена або ж контролюється російськими спецслужбами; посилання на інші корисні ресурси.

Учителька Хорошівського ліцею № 1 Любов Дем’янчук поділилася:

– Тренінг корисний і цікавий! Війна триває не лише на фронті, а й у інформаційному просторі, тому наш обов’язок споживати лише перевірену інформацію та пояснювати учням, як відрізнити реальну інформацію від фейкової.

Прощаючись, хорошівці запрошували приїздити до них знову, на що Алла Федорина запропонувала тепер хорошівцям, а саме абітурієнтам, приїздити до Сум, до університету і поповнювати ряди студентів кафедри журналістики та філології. Адже тут вони добре зрозуміють механізм того, як #Медіасвіт_веде_у_всесвіт.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.