Дата публікації:
03 грудня 2021
Кількість переглядів:
421
Поділитися:

«Frunze–125. Перезавантаження» – так називається двадцятихвилинний фільм, присвячений 125-річчю АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжиніринг». Виготовлений відеотвір на замовлення підприємства кафедрою журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ.

Широкому загалові робота презентована на урочистостях з нагоди ювілею підприємства й отримала позитивні відгуки машинобудівників, про що, зокрема, свідчать овації глядацької зали. Ідея полягала в тому, аби не лише розповісти про основні віхи розвитку легендарного підприємства, а також згадати про складні часи, коли закривалися цехи, стрімко падали обсяги виробництва, звільнялися працівники.

Етап пре-продакшну виробництва відеофільму видався доволі непростим. Передовсім, необхідно було вивчити понадстолітню історію заводу, зібрати величезний архів світлин, унікальних свідчень, документів, поспілкуватися з менеджерами, робітниками, краєзнавцями. Далі – написання сценарного плану й лиш потім безпосередньо зйомки, що тривали кілька місяців. Складність полягала також під час вибору об’єктів зйомки та побудови кадру: в підсумку цехи, верстати, технології важкого машинобудування виглядають на екрані доволі естетично. Величезний фактаж, розшифровка синхронів, закадровий коментар, титрування – усе це стало основою оригінальної драматургії твору, літературного сценарію, вивершення яких було справжнім надзавданням для авторів.

Виготовлено фільм на базі навчальної телестудії кафедри журналістики та філології під орудою досвідченого телевізійника Раїси Стоян. До роботи активно долучитися студенти в межах занять та виробничої практики. Вони, зокрема, побували на зйомках, пропонували власне бачення сюжету, формували приклади відеоряду, допомагали на деяких етапах виробництва тощо.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.