Дата публікації:
06 червня 2022
Кількість переглядів:
257
Поділитися:

Студенти другого курсу кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ вирішили своєрідно відсвяткувати День журналіста, приєднавшись до онлайн-вебінару «Протитія фейкам та дезінформації» від команди Освітнього центру Верховної ради України. Захід проходив у рамках вивчення дисципліни «Історія реклами» (викладач – Ірина Жиленко).

6 червня 2022 року онлайн-вебінар провели спікери Микола Балабан, заступник керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, та Ірина Адам, керівниця освітнього напрямку Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.  Під час заходу розглянуто такі важливі аспекти: як реагувати на неправдиву інформацію та говорити про неї з рідними та друзями, як розпізнавати фейки та спростовувати їх, як перевіряти достовірність інформації, як правильно вести себе у соцмережах тощо. Ірина Адам також розповіла про ресурси, які можуть допомогти верифікувати будь-яку інформацію.

Найбільше ж говорили про те, що може зробити кожен із нас, щоб уберегтися від неправдивої інформації. А це, зокрема, довіряти лише верифікованим акаунтам уповноважених осіб у соціальних мережах, вмикати критичне мислення щодо будь-якого повідомлення, зважати на мову тексту та його емоційну наповненість. Зазвичай, за словами спікерів вебінару, текст фейкової інформації має сенсаційний характер та емоційну насиченість, а інколи заклик до дії, окрім залучення до волонтерства. Ще одне важливе питання, що розглядалось під час зустрічі, – як говорити про фейки з рідними та друзями, якщо вони вірять будь-якій інформації. Головна порада – спокійна розмова з людиною, бо через крики та істерики ви просто посваритесь, а не допоможете.

Своїми враженнями від зустрічі поділилися студенти-журналісти другого курсу. «Ми досить часто на заняттях говоримо про маніпуляції та фейки, розглядаємо методи боротьби з ними, але на цьому вебінарі теж було достатньо нової інформації. Я для себе зберіг посилання на фактчекінгові ресурси, які допоможуть у роботі з фото» (Артем Король); «Інформації було багато, проте вона була структуровано подана та максимально доступно розказана. На вебінарі я змогла поповнити свої знання із фактчекінгу та можу краще розпізнати фейки» (Софія Базиль); «Важливо та цікаво було на практиці побачити, як працює фейкометство, як відрізнити несправжній аккаунт від справжнього» (Марія Рашевська); «Найбільш цікавою була інформація про те як говорити про фейки з людьми, які перебували під впливом пропаганди» (Тетяна Сергієнко).

Анна Шпурік, студентка групи ЖТ-01

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.