Дата публікації:
18 квітня 2023
Кількість переглядів:
395
Поділитися:

18 квітня на базі відділу обслуговування користувачів Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки вчергове зустрілися учасники «Мовного кола». Цього разу обговорювали актуальну для прикордонних областей тему суржику як мовного та соціокультурного явища. Заняття провела старша викладачка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, кандидатка філологічних наук Анна Черниш.

Під суржиком прийнято розуміти мову, в якій штучно обʼєднані лексичний, граматичний і синтаксичний рівні її організації без дотримання літературних норм. Як з’ясували учасники «Мовного кола», суржик є мовною проблемою не лише для України, а також і для деяких інших країн світу. Скажімо, подібне явище характерне для США (спангліш), Канади (жуаль), Білорусі (трасянка), Ямайки (патва). На зустрічі учасники «Мовного кола», а з-поміж них були й студенти медичних спеціальностей СумДУ, розбирались у причинах появи суржику і характерних його проявах. 

– Явище суржику містить вагому загрозу для української мови. Щоб убезпечити її від статусу «мови, що потребує захисту і підтримки» чи «мови, якій загрожує зникнення», ми повинні плекати її, використовувати у щоденному вжитку, вчити нею майбутні покоління, адже, як переконує Хосе-Марія Арце, мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає. Але передусім маємо грамотно висловлюватися, уникаючи перекручувань, мовних огріхів, суржику – всього того, що паплюжить мову, принижуючи її красу і милозвучність, – зауважила Анна Черниш.

Попри довготривалу повітряну тривогу, учасники знайшли можливість удосконалити мовлення.

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, СООЖ НСЖУ, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують усіх охочих доєднуватися до подальших зустрічей.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.