Дата публікації:
22 березня 2023
Кількість переглядів:
166
Поділитися:

Саме позначенню часу присвятили чергового засідання клубу «Мовне коло», що відбулося 21 березня на базі відділу обслуговування користувачів Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Захід зібрав тих, кому не байдужа українська мова, хто прагне вдосконалювати її, ставати справжніми УКРАЇНЦЯМИ! Ділилася знаннями з присутніми доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, кандидатка наук із соціальних комунікацій, членкиня НСЖУ Інна Гаврилюк.

Тема зустрічі стала логічним продовженням попереднього засідання, на якому учасники розглядали культуру вживання числівників в українському мовленні.

Інна Гаврилюк розповіла про те, як правильно запитувати про час. Більше того: акцентувала увагу на тому, що потрібно не лише граматично правильно будувати запитання, а й наголошувати. «КотрА година?» – саме це запитання свідчитиме, що ви дбаєте про чистоту мовлення.

А далі … Далі вчилися правильно, відповідно до українських граматичних норм, відповідати. Малювали годинники, писали прийменники, які використовуються під час позначення часу. А ще виконували інтерактивні вправи: кожен мав запитати в сусіда, котру годину він загадав, перевірити правильність та варіанти відповідей. Учасники зізналися, що в них голови крутилися, як ті стрілки дзиґарів. Проте годинникові граматичні кола подолано.

Говорили й про кличний відмінок: розглянули особливості творення звертань, а також повправлялися практично. Зачепили й теми неправильного написання імен у свідоцтвах, модних тенденцій у використанні імен тощо.

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, СООЖ НСЖУ, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують всіх охочих доєднуватися до подальших зустрічей.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.