Дата публікації:
02 листопада 2021
Кількість переглядів:
442
Поділитися:

Першокурсники-медійники кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ зустрілися з випускницею, журналісткою інтернет-видання «Трибуна» Олександрою Токар. Гостя поділилася практичним досвідом щодо особливостей роботи в медіа, зокрема в медико-соціальній журналістиці, а також розповіла про роки навчання.

Олександра Токар перш за все відома своїми журналістськими працями, в який висвітлюються історії чутливих верств населення. Серед героїв її публікацій – люди з інвалідністю, наркозалежністю, ВІЛ-інфіковані, працівниці секс-індустрії. Про те, чому обрала саме такий напрям у журналістиці, студентам-першокурсникам пояснила так:

– Ще з дитинства хотіла бути медичним працівником, але вступати на таку спеціальність не наважилася. Втім, продовжувала читати історії пацієнтів. Ця тема й досі залишається для мене цікавою.

У ході спілкування зі студентами Олександра Токар приділила значну увагу етичній стороні журналістики: правилам конфіденційності, вмінню морально налаштовуватися на зустріч із різними людьми, опановувати себе. Акцентувала увагу на особливостях спілкування з героями майбутніх матеріалів, особливо коли це непрості теми, а також наголосила на відповідальності журналіста перед суспільством:

– Медико-соціальна тематика є комфортною для мене. Я не нервуюся під час інтерв’ю, проте мене завжди турбує, чи не зашкодить матеріал людині, про яку йдеться в тексті.

Із теплотою і гордістю випускниця пригадала роки навчання. Зазначивши при цьому, що й сьогодні іноді консультується з викладачами кафедри.

– Коли настав час подавати документи до вишу, – пригадала Олександра Токар, – першою і єдиною спеціальністю, що я обрала, стала журналістика в Сумському державному університеті. Кожен рік навчання був для мене дуже цікавим та насиченим, а здобуті знання дійсно вражали і вражають досі. Для мене навчання на кафедрі журналістики та філології – неоціненний досвід!

Поділилася випускниця й порадами щодо подальшого працевлаштування та зазначила, що студент повинен шукати й обирати той формат роботи, який йому до снаги.

– Я вам щиро раджу пробувати себе в журналістиці, не шукати легших шляхів, не йти в інші сфери. Існує дуже багато, усі годі й перерахувати, професій, пов’язаних із медіа. Тож шукайте себе, намагайтеся спробувати все. Якщо не має хисту до одного, завжди є можливість спробувати щось інше. Орієнтуйтеся на журналістику, незважаючи на труднощі, що можуть виникнути в роботі. Головне – не боятися на шляху до омріяної справи, – зазначила Олександра Токар.

Загалом під час зустрічі студенти кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ більше дізналися про практичну складову журналістики та основи професійної діяльності, а також були приємно вражені захопливим досвідом випускниці, який мотивує та надихає.

Саме так, на прикладах, у нас і навчають.

Діана БОЖКО, Таїсія КОТЛЯР, студентки групи ЖТ–11

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.