Дата публікації:
18 вересня 2021
Кількість переглядів:
445
Поділитися:

Пройшов день знайомства першокурсників (групи ЖТ–11 та ЖТ–12) кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ з Сумською  обласною універсальною науковою бібліотекою та всіма її сучасними можливостями здобуття знань.

Журналісти-першокурсники факультету ІФСК СумДУ ознайомились із інформаційними, технологічними, соціокультурними та іншими можливостями сучасної бібліотеки. Дізнались про її історичне минуле, побачили цікаві книжкові видання, отримали відповіді на низку запитань.

Про події, емоції, емпатії та враження майбутні акули пера залишили свої відгуки.

Споруда, історія, відділи, унікальні видання

Сабчук Анастасія: Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – місце, де плекають сторінки кожної книги, уславлюють історію нашої Батьківщини та цінують читача. Якщо ви будете прогулюватися містом, не оминайте вулицю Героїв Сумщини, 10, де стоїть велична споруда, яка всередині вражає ще більше, ніж ззовні. Найперше вашу увагу приверне гобелен «Дерево знань» висотою 11 метрів, виготовлений майстрами Решетилівської фабрики, і неймовірні сходи зі справжнього мармуру.

Бодарєв Кирило: Це неймовірно приваблива та пишна споруда, яка видніється на невеличкому пагорбі біля фонтану «Садко». Власне планування бібліотеки зсередини нагадує круїзний лайнер. Вагомою особливістю та прикрасою є гобелен «Дерево знань». Саме за ним схований вантажний ліфт, який відправляється в ту саму «заборонену» секцію – сховище цінних матеріалів та інформації. Ще варто приділити увагу оригінальному освітленню другого поверху: конструкція влаштована так, що сонячне світло супроводжує відвідувачів уздовж усього коридору.

Серобян Арсен: На підступах до бібліотеки зір приваблює надзвичайно красиве архітектурне рішення: будівля виглядає немов складеною з різних блоків, а скляна стеля є гарним акцентом у загальній композиції.

Павлючек Валерія: Вразила розповідь про історію  бібліотеки. А також факти про книжковий фонд: він нараховує близько шестисот тисяч примірників художньої, навчальної та наукової літератури, серед яких є низка стародруків.

Сабчук Анастасія: Тільки вдумайтеся, фонд бібліотеки більше 600 000 книг, зокрема, деякі з них є цінними та рідкісними виданнями!

Еней був парубок моторний

І хлопець хоть куди козак,

Удавсь на всеє зле проворний,

 Завзятіший од всіх бурлак!

Я впевнена, більшість ці слова пам’ятають зі шкільних років. Сподіваюсь, що ви зараз сидите, бо в іншому випадку можете впасти. Чому? Адже саме в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці зберігається рідкісне видання цього твору, а тепер увага: воно датоване 1798 роком!

Бодарєв Кирило: З-поміж книг, представлених для нас у читальній залі, найстарішою виявилася «Життя тварин» (1895 р.) А. Брема, наймолодшою – «Словник української мови» (1937 р.). Але пощастило побачити й казку «Про кита» Оксани Лущевської, надруковану шрифтом Брайля, і зовсім мініатюрні книги.

У відділі іноземної літератури ознайомилися з німецькою розумною книгою “Hurra! Ich habe Geburstah”. Що ж в ній розумного? А те, що це дитяча книга з озвученням! У комплекті йде необхідний стилус із вмонтованим динаміком. Щоб прослухати текст чи емоцію героя, потрібно навести стилусом на спеціально відведене місце, і пролунає звук.

Не менш цікавими були й інші знайомства. Так, робот Дарина демонструвала нам унікальні здібності: реагувала на дотики, хлопки, навіть розмовляла. Робот-панда працює за допомогою пульту, має кубічну форму. Вразило те, що він може блимати очима. Ще може відчувати загрозу та дотики людини.

Оропай Анна: Краєзнавчий відділ нас, майбутніх мас-медійників, вразив фондом періодичних видань Сумщини за багато років та книгами бібліографічного змісту, покликаними допомогти вивчати історію рідного краю. Найбільше мені сподобалася книга, що описує та демонструє в фотографіях вулиці Сум ХІХ–ХХ століть.

Савеленко Валерія: Хочу також пригадати диво-книгу, яка розмовляє, вимовляє різноманітні звуки, імітує мову тварин і предметів. Вона чудово розвиває риторику, дикцію та сприйняття мови на слух. Повірте, якщо журналісти 1 курсу зацікавлені такою знахідкою, то діти молодших класів будуть взагалі шоковані.

 

Підсумки та враження

Колесникова Вікторія: Я вперше відвідала Сумську обласну універсальну наукову бібліотеку, тому із захопленням слухала всі розповіді.

Оропай Анна: Ця екскурсія залишила досить приємні враження та дала змогу дізнатися чимало нового. Було справді захопливо побувати у такому важливому місці, отримати значну кількість нової інформації. Відвідування бібліотеки ще раз нагадало мені про те, яку важливу роль відіграють книги в нашому житті.

Єфіменко Ліна: Якщо чесно – мені сподобалося все. Дуже вдячна за потрібну інформацію, за враження, які нам подарували фахівці цього закладу. Згодом прийду до бібліотеки вже як читач: у відділі сучасних книжок зацікавилася кількома виданнями.

Маслакова Анастасія: Це місце наповнене безкінечним потоком знань, яке відправить вас у цікаву подорож до минулого та не забуде відкрити таємницю майбутнього.

Білошапка Сніжана: Окремої уваги заслуговують привітні працівники та дружня атмосфера, завдяки якій хочеться повертатися сюди знову і знову, щоб не тільки прочитати книги, а  й надихнутися зустрічами з освіченими людьми, які завжди раді спілкуванню та допомогти вам.

Мартищенко Жанна: Наш гід, Світлана Василівна, була дуже позитивною, веселою та цікавою. Особливо мені запам’ятався момент, як ми всі вивчили правильний наголос у слові «вид`ання». Сама атмосфера була позитивною, просвітленою. Також ми переконалися, що бібліотека може бути сучасною.

Покойна Ольга: Завдяки працівникам бібліотеки я нарешті зрозуміла, де ж саме Попелюшка втратила свою туфельку. Вельми вдячні їм за насичено проведений час і купу цікавої інформації. Тепер я знаю, куди піти, аби написати курсову або ж прочитати Оскара Вайлда мовою оригіналу.

Сабчук Анастасія: Якщо ви студент, який має бажання вивчати іноземні мови, то в бібліотеці ви можете відвідати інформаційний центр «Вікно в Америку». Для творчих і креативних – гуртки за різними спрямуваннями з гарними викладачами й теплою атмосферою. У Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці вам доведуть, що читати – це не нудно! Тут цінують читача й допомагають всебічно розвиватися та удосконалювати свої знання. Рекомендую абсолютно кожному відвідати це чудове місце й отримати порцію гарних емоцій та мотивації!

Бодарєв Кирило: Якщо говорити про емоції та враження, то сумним із бібліотеки я не вийшов. Навпаки, отримав заряд позитивної енергії, тому що це енергетично наповнене місце. Дуже дякую нашій викладачці Ірині Жиленко, та завідувачці читальним залом для юнацтва Світлані Василівні Сагайдак за прекрасний день знайомства з обласною книгозбірнею.

 

Таким був день наших першокурсників у Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці. Вони осягнули одну з істин: журналістика_СумДУ, це, насамперед, професійна освіта, яку забезпечують і читання книг, і пізнання високих зразків культури, і вивчення мови та шанування грамотності. Шлях до професійних вершин триває.

 

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.