Дата публікації:
25 квітня 2022
Кількість переглядів:
584
Поділитися:

Так ствердила відома телеведуча, обличчя Суспільного мовника Олена Ремовська під час онлайн-зустрічі зі студентами кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ.

Зауважимо: до 24 лютого Олена Ремовська була ведучою циклової передачі (формат «батл-шоу») «Полюси» на UA: Першому. До роботи на Суспільному працювала в Українській редакції Радіо Свобода: була ведучою програм «Радіо Крим. Реалії», засновувала програми «Радіо Донбас. Реалії», «Деталі». Лауреат премії «Честь професії» у номінації «Найкраще новинне висвітлення резонансної події» (2020 р.).
Яким же має бути теле- та радіоведучий? Чому не всі телевізійники стають обличчям каналів? У чому ж полягає секрет дикторської (ведучого) майстерності? Тема важлива не лише для студентів журналістів, а й тих, хто вже працює у редакціях електронних медіа. Тож не дивно, що до зустрічі доєдналися студенти всіх курсів та всіх форм навчання у рамках програмної дисципліни «Майстерність теле- радіоведучого» (викладач – Раїса Стоян).
Спілкування з досвідченою журналісткою вийшло щирим та відвертим. Студенти охоче ставили запитання, з’ясовуючи для себе важливі моменти, наприклад, щодо вибору тематики, іміджу ведучого в інформаційно-аналітичному форматі тощо. Говорячи про важливість репутації журналіста гостя студентів звернулася до європейського та американського досвіду – там репутація вкрай важлива й допоки майже не працює в українських реаліях. Приклад тому, наголосила пані Олена, нинішній загальноукраїнський марафон «Єдині новини», що виробляється спільними зусиллями великих мовників. Відомі ведучі, колишні пропагандисти, представники каналів Віктора Медведчука та Євгенія Мураєва, наразі переповідають нам вже хроніки народного спротиву.
– Ведучий – це харизматична, неординарна, яскрава особистість, якій аудиторія неодмінно має довіряти, – вважає Олена Ремовська. – Не випадково ж найкращими телеведучими стають саме досвідчені журналісти. Вони добре розуміються на багатьох суспільно важливих темах, глибоко й достеменно знають те, про що розповідають. Досвід та ґрунтовна обізнаність у певних темах, проблемах – чи не головна чеснота популярного телеведучого.
Поза сумнівами, в арсеналі телевізійників і радійників також добірне усне й письмове мовлення, задля чого варто, зокрема, якомога частіше читати якісну літературу.
Учасники зустрічі поділилися враженнями від спілкування з Оленою Ремовською.
Анна Науменко, група ЖТ-91:
– Спілкування з практикуючим і досвідченим фахівцем завжди не тільки цікаве, а й корисне. На основі чужого професійного досвіду можна зробити певні висновки для себе. У такий час, як зараз, журналісту важливо усвідомлювати свою роль та вплив, думати наперед і робити правильний вибір з огляду на місію в суспільстві.
Олександра Яснік, група ЖТз-93-1с:
– Вразило не стільки знання мови, скільки рівень володіння і користування нею. Пані Олена дуже влучно та швидко підбирала потрібні слова, не використовувала слова паразити та могла чітко й швидко висловити власну думку. Її поради дуже корисні. Я вважаю, що люди, які хочуть працювати у медіа-сфері, обов’язково ними скористаються.
Майстер-клас від стейкхолдера Олени Ремовської був для студентів кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ і цікавим, і корисним.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.