Дата публікації:
03 квітня 2024
Кількість переглядів:
146
Поділитися:

На кафедрі журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ закінчується реалізація міжнародного проєкту «Виявляємо, щоб протидіяти. Загрози російської дезінформації серед вразливих груп, зокрема – жінок Сумської, Житомирської і Полтавської областей – внутрішньо переміщених осіб та мешканок прикордонних районів».

Працюють над проєктом доцентки кафедри Алла Федорина та Алла Ярова у співпраці з ГО «Асоціація професійних журналістів та рекламістів Житомирщини» (Ірина Новожилова),  прес-клубами Полтавщини (Ірина Курочка) та Сумщини (Олексій Гвоздик).

За чотири місяці дослідники провели опитування в трьох областях – переважно серед ВПО та мешканців прикордонних районів. Таким чином виявили досвід «контакту» українців із дезінформацією, її вплив на людей і їх ставлення до інформаційних маніпуляцій. Також з’ясували, які медіа споживають опитані категорії осіб і як змінилося ставлення до джерел інформації після початку великої війни. Скажімо, число тих, хто отримував інформацію з російських медіа, скоротилося втричі, при цьому ще й дехто наголошував, що дивиться тільки кіно чи слухає музику. Проте, зауважує Алла Ярова, не всі розуміють, що споживання таких каналів може завдавати шкоди, створюючи неявний вплив на аудиторію.

Із названих медій у кожній області обрано кілька для подальшого моніторингу контенту. Таким чином досліджено методи маніпулювання у тих чи інших видах медій. Зокрема, нагнітання негативів у матеріалах Телеграм-каналів дослідив Олексій Гвоздик. Про сумнівність соцмереж як джерела інформації написала Ірина Новожилова. Як спотворюють інформацію іноземних видань російські пропагандисти, а їм підспівують і українські медіа, спостерегла Алла Ярова.

Кілька матеріалів дослідників уже з’явилися на місцевих сайтах трьох областей і на веб-ресурсі Інституту демократії імені Пилипа Орлика, кілька ще чекають публікації.

Чому важливо про це говорити і робити такі дослідження публічними, пояснює Алла Федорина: «На жаль, не доводиться  надіятися, що війна закінчиться найближчими тижнями. Відтак продовжуватиметься вона й у інформаційній площині. І навіть якщо на фронтах боротьба завершиться, то на інформаційному полі – ні. Бо ми маємо справу з ворогом, який постійно веде її, вів століттями проти України і не зупиниться доти, доки існує поняття російської федерації як держави. Тому бути готовим до загроз, володіти критичним мисленням, аби їм протистояти, – неминучість нашого існування».

Реалізація проєкту стала можливою завдяки підтримці CRDF Global в Україні – Фонду цивільних досліджень і розвитку, некомерційної організації, створеної у 1995 році Національним науковим фондом США (NSF).

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.