Дата публікації:
05 березня 2024
Кількість переглядів:
58
Поділитися:

Студенти й викладачі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ взяли участь у конкурсі «Мовний СумДУ». Захід зібрав на змагання школярів і студентів. Команду учнів «Профі з України»  представляли семеро гуртківців Сумського палацу для дітей та юнацтва. П’ятірка студентів, більшість із яких представники нашої кафедри, назвали свою команду «Мученики».

Про перипетії та загальні враження від заходу розповіла одна з членів журі, докторка філологічних наук, професорка, заступниця завідувача кафедри журналістики та філології Ірина ЖИЛЕНКО.

– Конкурс мав шість раундів. У одному, наприклад, серед завдань були такі: вставити в слово літеру Е або И; визначити рід іменника «сирота» чи вказати, як називається чуже мовлення, передане дослівно, – тут ідеться про пряму мову. В іншому раунді  треба було знайти в сучасній українській мові відповідник  якомусь діалектизму, наприклад: ґазда – господар. Цікавим було завдання вставити пропущені слова у вірші Лесі Українки і Володимира Сосюри. Обидві команди іноді придумували такі влучні фрази, що самі поети їх точно вітали б!

Школярі були дуже зацікавлені, жваво брали участь у змаганнях, обговорювали завдання. А коли ведуча запитала, чи збираються вони вступати до СумДУ, то виявилося, що майже всі! Є й такі, хто ще вагається, дехто дізнавався, коли буде День відкритих дверей. Звичайно, ми їх запрошували приходити до нас, бо ж ми – найкращі.

Загалом було весело. Ображених не виявилось, бо хоч перемагали у конкурсах здебільшого студенти, та подаруночки отримали всі учасники.

Підсумовуючи, Ірина Жиленко зазначила:

– Особисто я сказала учасникам: не  думайте, що день рідної мови тільки 21 лютого, день рідної мови у вас щодня ! Він у вас завжди і ви завжди є переможцями, тому що спілкуєтеся рідною мовою та заохочуєте нею говорити інших.

Олександр Буренков, магістрант групи ЖТ.м-31

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.