Дата публікації:
27 лютого 2024
Кількість переглядів:
73
Поділитися:

Здобувачі освіти кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ взяли участь у вебінарі «Створення гендерночутливих текстів та матеріалів» для представників і представниць регіональних медіа, блогерів і блогерок, фрілансерів і фрілансерок, комунікаційників і комунікаційниць та здобувачів і здобувачок вищої мас-медійної освіти. Захід організував Вінницький пресклуб у рамках проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними медіа» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем IFES, Агентства США з міжнародного розвитку USAID та британської допомоги від уряду Великої Британії.

Вебінар складався з двох модулів: «Ґендерна оптика медіа» і «Як говорити та писати про людей, які пережили травматичний досвід». Тренеркою першого модуля була Оксана Ярош – експертка з ґендерних питань та інклюзивості у сфері виборів та демократії, професорка кафедри політології та публічного управління Волинського національного університету імені Лесі Українки, директорка ГО «Ґендерний центр Волинської області».

Другий модуль вебінару провела тренерка Ольга Гужва – медіаекспертка, воєнна журналістка, керівниця напряму з кібербезпеки «Інтерньюз-Україна», керівниця проекту «Голоси України» Інституту висвітлення війни та миру (Британія), засновниця  спільноти Консорціум ветеранських організацій сходу, медіа-центру «Схід» і медіахабу «Синергія». Спілкувалися про те, як писати та говорити про людей, які пережили травматичний досвід. Зокрема з’ясували, які події вважаються травматичними для людини; як знайти героя/героїню для чутливого інтерв’ю та брати чутливе інтерв’ю; які теми/запитання/дії є табуйованими;  яким чином спілкуватися з ветеранами/ветеранками, які отримали поранення, ампутацію, а також із цивільними з різними видами травм, родинами загиблих/полонених/безвісти зниклих тощо. Тренерка також розповіла, чи існує поняття збалансованої емпатії журналіста/журналістки при роботі з чутливими темами, та як можна підготуватися до роботи з таким контентом.

Юлія Лагута, студентка групи ЖТ-21, поділилась своїми враженнями щодо заходу:

Мені дуже сподобалися спікери, справді відчувалося, що вони розуміють свої теми. Найбільше запам’ятався розгляд нормативно-правової бази ґендерночутливої журналістики, адже неабияк важливо для медійників знати й дотримуватися своїх прав та обов’язків. Влучні приклади сексистських матеріалів, у саме серденько, оскільки дуже часто журналісти допускають такі помилки в написанні власних матеріалів. Варто також окремо вказати на значущість модулю «Як говорити та писати про людей, які пережили травматичний досвід». Зараз такий час, коли подібні поради справді стануть у пригоді. Психічний стан багатьох українців нестабільний, тож представники четвертої влади повинні знайти підхід до кожного індивіда.

Ліана ОХРИМЕНКО, магістрантка групи ЖТ.м-31

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.