Дата публікації:
21 лютого 2024
Кількість переглядів:
111
Поділитися:

Студенти кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ разом із однолітками з Харкова та Херсону стали учасниками воркшопу «Інструменти роботи осінтера», що пройшов у Львові.

Перший день вишколу вмістив дві сесії. Першу – «Журналістське розслідування. Маршрутний лист» – провела доцентка нашої кафедри, медіаекспертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Алла Федорина. Майбутні журналісти ознайомилися з поняттям «журналістське розслідування»; дізналися, для чого воно проводиться, без чого неможливе, з чого починається та з чого  складається; як треба спілкуватися, готуватися до інтерв’ю в контексті саме розслідувальної журналістики. Студенти мали змогу застосувати отримані знання під час практичних вправ.

Друга частина дня пройшла власне за основною темою тренінгу й містила інформацію про інструменти роботи осінтера. Разом із тренеркою Катериною Яресько, журналісткою розслідувального проєкту SeaKrime Центру «Миротворець», завідувачкою кафедри управління соціальними комунікаціями ХНЕУ імені С. Кузнеця, обговорили, що таке OSINT, як працювати з даними, здійснювати ідентифікацію, геолокацію тощо.

Наступного дня студенти вивчали, як шукати інформацію в реєстрах і соцмережах. А на третій, останній день вишколу, дізналися про візуалізацію даних як основу ефективної інфографіки. Цю сесію провів тренер Сергій Шашенко, дизайнер-верстальник, викладач кафедри мультимедійних технологій і медіадизайну КНУ імені Тараса Шевченка.

Організував захід Харківський прес-клуб. Його координаторка, керівниця проєкту Людмила Доля зазначила:

– Підготовка молодих кадрів – дуже важлива частина професійної підготовки, і ми вирішили, що хочемо допомогти з цим саме студентам із Харкова, Сум і Херсона. Бо розуміємо, що це найбільш постраждалі райони України, зараз вони перебувають у зоні бойових дій. Розуміємо й те, що студенти навчаються переважно дистанційно, у них немає повноцінного студентського життя, і відповідно вони до певної міри обмежені в можливості отримання якісної освіти. Друге, що забирає війна, – можливість спілкуватися в своєму студентському середовищі. Тому й подумати, що дуже важливо робити такі триденні воркшопи, давати знання та час для спілкування.

Нагадаємо: перший вишкіл медіашколи відбувся минулого листопада в Кам’янці-Подільському і був присвячений інформаційній безпеці та медіаграмотності. Третій, заключний, воркшоп очікуємо у травні, аби утвердитися в нашій тезі: #Медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Катерина НІЛОВА, студентка групи ЖТ-21

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.