Дата публікації:
13 листопада 2023
Кількість переглядів:
185
Поділитися:

Студенти кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ взяли участь у першій частині практичного воркшопу «Інструменти для фахового зростання журналіста в умовах інформаційних війн». Вишкіл організував Харківський прес-клуб, обравши 15 юних медійників із Сум, Харкова та Херсону, які роблять перші кроки у професію.

– Харківський прес-клуб системно займається допомогою вишам регіонів, аби надавати практичні навички студентам-журналістам. Це наш перший вишкіл із цієї серії. Надалі аналогічно відбудуться ще два триденні модулі, присвячені актуальним фаховим темам, –  говорить керівниця проєкту, координаторка Харківського прес-клубу Людмила ДОЛЯ.

Перший день студенти провели у пошуках відповідей на запитання про кібербезпеку. Навчалися захищати свої гаджети та облікові записи від зламу й шкідливих програм. Дізналися, як пильнувати соціальні мережі, адже, як правило, саме в них хакери шукають своїх жертв для заволодіння інформацією і паролями. Спікери цього воркшопу – Олександр МАНЖАЙ і Віталій НОСОВ, викладачі Харківського національного університету внутрішніх справ і тренери з курсу «Основи кібергігієни» спільного проєкту Програми підтримки Організації з безпеки і співробітництва в Європі для України та Міністерства внутрішніх справ України.

Віталій Носов зазначив, що професія журналіста передбачає наявність професійних ризиків. Наприклад, можна стати об’єктом таргетованих атак, що перешкоджають поширенню суспільно-важливої інформації. Методи й техніки, презентовані у воркшопі, дозволять успішно протистояти впливам і викликам у професійній діяльності. Тренер поділився трьома головними порадами, які варто взяти на озброєння: «Перше: слід цікавитися питаннями кібергігієни. На сьогодні глобальна мережа надає доступ до будь-якої інформації будь-якій людині. Тому  важливо  з’ясувати для себе, які реальні інформаційні ризики існують. Підпишіться на розсилки каналів, що публікують тексти на цю тему і мають середнього користувача. Ключові слова: кібергігієна, кіберобізнаність. Друга порада – переходити на практику елементарних речей. Про них ми говорили: це двофакторна аутентифікація, паролі, використання менеджер-паролей. Третя – не нехтуйте правилами перших двох пунктів. Я особисто користуюся всім, про що сьогодні розповідав і показував. Інакше ніяк. Це – моя професія».

Протягом наступних двох днів доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Алла ФЕДОРИНА та медіаексперт Сумського прес-клубу, фахівець із медіакомунікацій Олексій ГВОЗДИК  провели практичний тренінг із медіаграмотності.

Учасники комунікували, грали, аналізували новини,  навчалися робити фото-сторітелінги та працювати у командах. Дізналися, як же розпізнавати та протидіяти дезінформації, коли в медіапросторі йде інформаційна війна. А також створили власну спільну формулу написання цікавих постів.

– Медіашкола Харківського прес-клубу діє вже не перший рік і займається реально важливою справою – працює з молоддю й упроваджує медіаграмотність, яка особливо важлива сьогодні, в умовах інформаційної війни. Такі тренінги корисні ще тим, що дають можливість офлайнового спілкування. Адже приїжджають люди з різних міст, контактують між собою, обмінюються досвідом; це – ще й можливість для наших майбутніх медійників отримати контакти в інших містах, що знадобиться в майбутній роботі. Та головне – спілкування, якого бракує студентам, адже тривалий онлайн-режим навчання спричиняє втрати в комунікаційній компетентності. І зрештою тренінги – можливість проявити себе, зробити крок уперед та зачепитися за можливості самозростання. Яке, зрозуміло, потрібне кожному, – каже Алла Федорина.

Самі ж учасники тренінгу розповіли, що вже почали активно користуватися ресурсами для захисту облікових даних і вдосконалили знання з медіаграмотності, що є важливою складовою у боротьбі з ворогом в інформаційному просторі.

– Про цей тренінг можу сказати одне: я шукав мідь, але знайшов золото. Отримані знання та навички були надзвичайно корисними. Частину інформації я вже чув і був з нею знайомий, однак деякі моменти, як окремі сервіси штучного інтелекту для обробки даних у таблицях та менеджер паролів, для мене стали відкриттям, – ділиться враженнями студент нашої кафедри й учасник тренінгу Захар ЮВКО.

Наступну зустріч учасники тренінгу очікують у лютому. Самозростаймо й далі, і хай #Медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Аліна ШЕВЧЕНКО, учасниця тренінгу

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.