Дата публікації:
11 листопада 2023
Кількість переглядів:
276
Поділитися:

У норвезькому Осло відбулася 9 Міжнародна конференція з питань безпеки журналістів «Заклик до дії: підвищення безпеки в екологічній журналістиці заради кращого майбутнього». Доповідачкою на форумі була доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Алла ЯРОВА.

Міжнародну конференцію з безпеки журналістів, які пишуть на теми захисту довкілля, зміни клімату, бездоганно організував і провів один із найбільших університетів Норвегії – Oslo Metropolitan University (OsloMet), зокрема науково-дослідницька група, що діє при факультеті журналістики, MEKK (Медіа, війна і конфлікти). У полі зору науковців журналістика війн, конфліктів і мирних процесів. Ця дослідницька група в співпраці з міжнародною громадською організацією із захисту прав журналістів Fritt Ord та ЮНЕСКО проводить щорічні міжнародні конференції, починаючи з 2013 року, і вже стала впливовою платформою для зустрічі практиків, науковців та дослідницьких організацій у цій галузі.

Конференцію вітали Ребекка Вінсент, директорка кампаній «Репортери без кордонів», Андерс Гравер Кнудсен, заступник голови департаменту журналістики та медіазнавства (ОслоМет), від МЕКК Крістін Скаре Оргерет та Рой Кравел. У пам’ять про загиблих журналістів відбувся показ фільму Кірре Ляєна, а піаніст Свейн Амунд Скара виконав твори Фредеріка Шопена та Гаральда Северуда.

Цьогоріч участь у конференції взяли дослідники майже з 30 країн. Про проблеми безпеки екологічних журналістів у своїх країнах говорили представники Норвегії, України, Туреччини, Індії, Пакистану, Гватемали, Іспанії, Гондурасу, Сальвадору, Бангладеш, Камеруну, Південної Африки, Ірландії, Колумбії, Фінляндії, Непалу, США, Ефіопії, Уганди, Нігерії, Естонії, Чехії, Греції, Руанди, Танзанії і Палестини.

Доцентка кафедри журналістики та філології Алла Ярова виголосила доповідь «Кліматичний наратив як дезінформаційна стратегія». Це дослідження перемогло у відбірковому конкурсі доповідей на конференцію, а тому дослідниця отримала запрошення і фінансування для участі в науковій події. Свій виступ науковиця присвятила українському активістові, журналістові Романові Ратушному, який захищав зелені зони Києва, а з початком російської повномасштабної війни проти України став до лав Збройних сил України і звільняв Сумщину від окупантів у складі 93-ї окремої механізованої бригади Збройних сил «Холодний Яр». Роман Ратушний загинув 9 червня 2022 року в Ізюмському районі Харківщини.

 Програма конференції передбачала не тільки пленарні й секційні доповіді, а також показ документальних та експериментальних фільмів, які стосуються безпеки журналістів у всьому світі. Серед інших відбувся показ фільму Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі», який організувала аспірантка Осло Мет українка Олександра Грибенко. Олександра родом із Донецька, у 2014 році закінчила бакалаврат Донецького національного університету, але через російську війну змушена продовжити навчання за кордоном. Про досвід перебування в Маріуполі у перші тижні російської повномасштабної війни розповіла Світлана Безчотнікова, професорка, деканка факультету філології та масових комунікацій Маріупольського державного університету

Свою журналістську роботу про гуманітарні наслідки підриву Каховської ГЕС представила українська журналістка Ірина Сампан. А Катерина Малофєєва, українська журналістка-фрилансерка, що веде репортажі з лінії фронту починаючи з 2014 року, говорила про Україну на перетині війни та кліматичних загроз.

Насамкінець слід сказати слова вдячності університету ОслоМет і науково-дослідницькій групі МЕКК за підтримку України, українських журналістів і привернення уваги до злочинів проти людяності, які вчиняє російська армія.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.