Дата публікації:
28 грудня 2023
Кількість переглядів:
172
Поділитися:

Чотири вебінари за цією темою прослухали студенти і викладачі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ а також мас-медійники Сумщини.

Організувала навчання Громадська організація «Західноукраїнський медіа-центр «Нова журналістика», яка здійснювала його для кількох регіонів України.

Доповідачами на сесіях стали науковці Львівського національного університету імені Івана Франка Мар'ян Житарюк, доктор наук із соціальних комунікацій, професор, завідувач кафедри зарубіжної преси та інформації, свого часу – журналіст, а сьогодні автор книг із журналістики, та керівниця проєкту Соломія Онуфрів, журналістка, психологиня, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української преси.

Софія Кочмар, продюсерка міжнародних медіа (BBC World, 60 minutes, Netflix), лауреатка Emmy за документальний фільм «Загублені душі Бучі» на своїй сесії поділилася визначенням, яке виникло в неї щодо роботи, яку доводиться вести багатьом медійникам сьогодні, – травма-журналістика. Оскільки йдеться і про роботу журналіста з травмованими людьми, і про травматичний вплив такого спілкування на самого журналіста, то, певно, визначення має право бути. Досвідом праці в режимі травма-журналістики і поділилася Софія.

Олег Покальчук, знаний військовий і соціальний психолог, ще один співрозмовник учасників, запропонував аналіз тих відчуттів і станів, які ми переживаємо сьогодні, а відтак – дав розуміння, як контролювати себе та справлятися з ними.

Після занять організатори визначили найбільш активних учасників, які отримають сертифікати про проходження циклу  вебінарів. Регіональна координаторка заходу, доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Алла Федорина говорить: «Серед цих найактивніших і наші студенти, зокрема, третьокурсники Анастасія Кизим, Захар Ювко, Анастасія Лутченко. Також сертифікат отримують аспірантка кафедри Валентина Погорєлова та доцентка Тетяна Ковальова».

Звичайно, як зауважили учасники, не всі сесії були однаково цікаві, але користь від навчання є, актуальність теми циклу незаперечна. А навчатися новому й корисному – девіз тих, кого #Медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.