Дата публікації:
17 грудня 2023
Кількість переглядів:
137
Поділитися:

Кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ спільно з Сумською обласною організацією Національної спілки журналістів України організували зустріч зі старшим інспектором із особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам у Сумській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Артемом Бухтіаровим. Участь у заході взяли мас-медійники Сумщини, викладачі кафедри та студенти – майбутні журналісти, рекламісти, піарники. Для здобувачів освіти робота зі стейкхолдером мала форму навчального брифінгу.

Першу частину зустрічі присвятили протидії кібершахрайству. Не дивлячись на те, що виникло воно далеко не вчора і представниками кіберполіції ведеться постійна роз’яснювальна робота, повідомлення про нові випадки шахрайства надходять щодня. Тільки за 2023 рік кіберполіція Сумської області розглянула більше 1000 звернень із приводу обманів, вчинених за допомогою інформаційних технологій.

Артем Бухтіаров повідомив, що жертвою кібершахраїв може стати особа будь-якого віку з будь-яким рівнем інформаційної підготовки. Серед найбільш розповсюджених схем – фішинг, тобто, розсилка електронною поштою повідомлень, що містять посилання, переходячи за якими особа надає доступ до свого акаунту, пристрою або розміщує персональні дані. Також нерідко шахраї телефонують потенційним жертвам із повідомленнями про виграш у лотереї, публікують фейкові оголошеннях на інтернет-майданчиках щодо купівлі-продажу тощо. До кожної потенційної жертви вони використовують індивідуальний підхід і діють дуже цинічно. Більше того – в період війни з’явилися нові схеми шахрайства. Зокрема, пропозиції виїхати з тимчасово окупованих і прифронтових територій, продаж військової амуніції зі знижкою, в результаті чого люди втрачають кошти, але не отримують бажане. Нерідко шахраї видають себе за волонтерів.

Артем Бухтіаров наголосив, що докладніше дізнатися про можливі шахрайські схеми, отримати детальні рекомендації, як не стати жертвою зловмисників, а також перевірити номер банківської картки, телефону або сайт на належність їх до шахрайських можна на сайті кіберполіції в розділі «STOP FRAUD».

Та шахрайство – не єдина загроза, що чатує на українців в інтерактивному інформаційному середовищі. Сьогодні  важливим завданням кіберполіції є виявлення й блокування ворожих ресурсів, що розповсюджують російську пропаганду й дезінформацію. Артем Бухтіаров розповів про «StopRussia | MRIYA» – проєкт, спрямований на блокування ворожого контенту в українському інтернет-просторі. Зазначив, що на базі платформи MRIYA працює телеграм-канал «StopRussiaChannel».

«Війна не закінчилась, і ворожі наступи продовжуються, в тому числі – в інформаційному полі. Для здобуття перемоги потрібні наші спільні зусилля», – підкреслив Артемом Бухтіаров.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.