Дата публікації:
15 грудня 2023
Кількість переглядів:
143
Поділитися:

Завідувач кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Володимир САДІВНИЧИЙ узяв участь в панельній дискусії «Штучний інтелект, VR, AR у вищій журналістській освіті: можливості та ризики», що відбулася під час міжнародної конференції «Журналістська освіта та інновації. Які можливості існують?». Захід організовано Українським інститутом медіа та комунікацій в межах проєкту «Академія викладачів журналістики» у партнерстві з Deutsche Welle Akademie.

Під час панельної дискусії своїми думками та баченнями проблеми ділилися доцентка кафедри журналістики, медіа та комунікацій Гетеборзького університету (Швеція) Мааріт Яакола, PhD з масових комунікацій, викладачка Люцернського університету прикладних наук та мистецтв (Швейцарія) Анастасія Гринько, старша викладачка Могилянської школи журналістики та редакторка StopFake.org Олена Чуранова, представник СумДУ Володимир Садывничий, UX-дизайнер, кандидат наук із соціальних комунікацій Павло Салига, керівник студії New Cave Media, яка займається виробництвом VR-проєктів, Сергій Полежака.

Зокрема учасники дискусії зауважували:

Як на мене, перевіряти дані після ШІ настільки затратно за часом і зусиллями, що простіше від початку робити завдання самому вручну. Але як видавець я вбачаю у ШІ поле для експериментів (Павло Салига).

Ми, журналісти та викладачі журналістики, маємо не слідувати сформованим засадам щодо ШІ, а випереджати їх, експериментувати, робити щось нове. Водночас ми не маємо втрачати визначення журналістики: це не комунікації, не маркетинг і не пропаганда (Мааріт Яакола).

Слід контролювати емоційні та поведінкові аспекти, бо деякі студенти зловживають і стають залежними від технології. Я помічаю, що навіть у завданнях, які передбачали інтелектуальну роботу, вони використовують машини. Звідси постають питання відповідальності автора, питання відсутності критичного мислення (Анастасія Гринько).

Ми маємо показувати студентам, як працюють інструменти штучного інтелекту, зокрема, як спрощують роботу журналістів і навіть викладачів. Якщо ми цього не робитимемо, то просто не будемо відповідати реаліям ринку (Олена Чуранова).

Інструментів ШІ потрібно навчати на першому курсі, щоби потім на четвертому студенти не шкодували, що не вміють правильно з ними поводитися й чітко використовувати, дотримуючись усіх правил. У той же час важливо за різноманітними іграми й технологіями не загубити справжній інтелект наших журналістів (Володимир Садівничий).

Участь у подібних заходах свідчить як про авторитет кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, так і дозволяє збагачуватися сучасними напрацюванням в медіагалузі. Саме так і торуємо шлях, де #медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Фото: Сергій Кравчук

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.