Дата публікації:
14 грудня 2023
Кількість переглядів:
119
Поділитися:

Доцентка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, кандидатка наук із соціальних комунікацій Інна ГАВРИЛЮК працювала головою журі першого туру (відбірковий етап) Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2024» в Сумській області. Наша викладачка визначала кращих у номінації «Українська мова та література». Конкурс відбувся на базі Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Випробування відбіркового етапу проходили два дні. Перший день учасники писали тестові завдання, спрямовані на виявлення їхніх професійних знань та умінь. Другого ж дня вчителі-словесники писали есеї, де мали продемонструвати своє вміння осмислювати (переосмислювати) й творчо розкривати порушену проблему. А порушена проблема була неабияк актуальною! Обрана жеребкуванням тема стосувалася медіаграмотності як складової навчального процесу: медіаосвіта – вимога часу, потреба сучасного суспільства чи тренд?

Участь у конкурсі взяли 34 учителі української мови та літератури з різних навчальних закладів Сумської області. За результатами першого туру визначено п’ять переможців, які надалі продовжать змагання за призові місця та можливість представляти Сумську область на всеукраїнському рівні.

Інна Гаврилюк поділилася своїми враженнями:

– Конкурс «Учитель року-2024» – це для мене новий досвід. І ключове слово тут – досвід. Конкурс дає розуміння того, які процеси відбуваються в українській школі, зокрема Новій українській школі, з якими меседжами приходять вчителі на урок до дітей, хто незабаром стане нашим студентом, чим наша кафедра може стати в пригоді вчителям та учням. Найбільше враження залишилося після другого конкурсного дня – написання есею. Журі добирало теми, які б були актуальними, не заскорублими та відображали сьогодення. Прикметно, що під час жеребкування випала тема, яка стосується медіаграмотності. Це той аспект, на який сучасному вчителеві варто звертати значну увагу, на чому акцентує увагу й наша кафедра. Були есеї, які вразили своєю нестандартністю. Разом із деякими учасниками «пили каву» та згадували розмови зі штучним інтелектом, який розповідав дітям, що «Енеїду» написав не І. Котляревський, а зовсім інший автор; крокували сторінками радянської пропагандистської історії, де була лише одна правда й майже не було альтернативних думок у медіа; «розмотували клубок із нитками» – як певний символ медіаосвіти.

За підсумками туру визначено 5 учасниць – Ганна Войтенко, Леся Мяус, Олена Гаврильчук, Оксана Зарецька, Оксана Данілова – які представлятимуть Сумщину в подальших змаганнях.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.