Дата публікації:
14 грудня 2023
Кількість переглядів:
312
Поділитися:

13 грудня відбулося чергове засідання «Мовного кола» у відділі обслуговування користувачів Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки. Говорили про важливість мовних норм та особливості нового українського правопису. Спікеркою стала викладачка кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ Олена Іщенко.

На початку зустрічі з’ясували, що правопис складається з графіки (букв, якими позначають найтиповіші звуки), орфографії (закономірностей поєднання букв для передавання на письмі звукового образу української мови) і пунктуації (розділових знаків, за допомогою яких позначають змістове й інтонаційне членування висловленої думки). Кожна з цих підсистем, як і кожний із розділів правопису, має свою історію. Учасники пригадали основні її основні моменти: створення абетки, вихід у світ «Енеїди» І. Котляревського живою українською мовою, формування правописних систем О. Павловського, «Русалки Дністрової», П. Куліша, Є. Желехівського, М. Драгоманова (кінець ХVІІІ – початок ХХ ст.), публікацію словника української мови за редакцією Б. Грінченка (1907–1909 рр.) та проєкту офіційного правописного кодексу Івана Огієнка (1918 р.), редакції правописів 1928 р., 1933 р., 1946 р., 1960 р., 1990 р.

У другій частині зустрічі Олена Іщенко запропонувала присутнім розглянути основні новації правопису 2019 року: І та И на початку й у кінці слова, написання слів через дефіс та разом, написання компонента пів, особливості кличного відмінка, правопис назв сайтів та інших інтернет-сервісів тощо. Спікерка наголосила, що сучасна редакція Українського правопису повертає до життя деякі особливості попередніх правописів, що є частиною української орфографічної традиції і поновлення яких має сучасне наукове підґрунтя. Також зазначила, що укладачами враховані й зміни, які сталися у мовній системі кінця ХХ – початку ХХІ століття.

Організатори «Мовного кола» – кафедра журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ, СООЖ НСЖУ, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека – запрошують всіх охочих доєднуватися до подальших зустрічей. Стежте за повідомленнями в соціальних мережах.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.