Дата публікації:
21 листопада 2023
Кількість переглядів:
203
Поділитися:

Студенти і викладачі кафедри журналістики та філології факультету ІФСК СумДУ взяли участь у онлайновому тренінгу «Телеграм як джерело новин: чи варто довіряти? Ризики використання під час війни».

Заняття стало свого роду продовженням тренінгів медіашколи Харківського прес-клубу, на яких нещодавно працювали студенти СумДУ, а одним із тренерів виступила доцентка кафедри Алла Федорина. Оскільки ж тематика медіаосвіти широка й усе за день чи два обговорити просто неможливо, сертифікований тренер із медіаграмотності, медіаексперт Сумського прес-клубу Олексій Гвоздик запропонував продовжити розмову онлайн. І тепер до неї долучились і сум’яни, і харків’яни, і херсонці, і охочі до такої розмови хмельничани та кияни… Словом, розмова отримала продовження.

Говорили про історію створення Telegram, про російського бізнесмена –  засновника Петра Дурова, про загальну безпеку ресурсу, як російського програмного продукту. І, звичайно, обговорили особливості використання Telegram у війні проти України. Учасники отримали поради щодо перевірки новинних телеграм-каналів як джерел інформації, дізналися про небезпеки анонімних новинних телеграм-каналів для споживачів, а також – про результати журналістських розслідувань щодо популярних українських телеграм-каналів.

– Сьогодні серед українців Telegram є найпопулярнішим джерелом новин. За розміром аудиторії і здатністю впливати на громадську думку телеграм-канали не відстають, а можливо й випереджають інші українські медіа. Тобто це напряму стосується питань національної безпеки. Навіть медведчуківські телеканали, які транслювали кремлівські наративи, вдалося свого часу закрити. А от діяльність пропагандистських проросійських або анонімних українських телеграм-каналів, які, згідно моніторингів, регулярно поширюють фейки, дезінформацію та ворожу пропаганду, фактично залишається безконтрольною. Тому дуже важливо, особливо в умовах війни, інформувати людей про ризики використання Telegram. Сподіваюся, учасники тренінгу поширюватимуть отримані знання,  –  зазначив автор тренінгу Олексій Гвоздик.

Наприкінці учасники поділилися враженнями й дали поради щодо подальших подібних тренінгів. Так, Захар Ювко зазначив, що цікавою для нього була розповідь про інвесторів месенджера. Софії Луценко сподобалася інформація про критерії відбору безпечного Телеграм-каналу та наведене дослідження Телеграм-каналів. Ірина Жиленко подякувала за всю отриману інформацію, а Олексій Густов висловив комплімент: «Люблю ваші заходи: просто – про складне, небанально – про повсякденне». Поки триває інформаційна війна, такі спілкування корисні й потрібні. Адже медіаграмотність дає нам зрозуміти, що #Медіасвіт_веде_у_всесвіт.

Сумський державний унiверситет,
вул. Харківська, 116, м. Суми, Україна, 40007,

корпус «Г», поверх 11

E-mail: [email protected]

Телефон: +380-542-33-02-25, +380-542-68-78-50

Web: https://journ.sumdu.edu.ua/ua/

Локації

Телефонний довідник

При використанні матеріалів з сайту кафедри журналістики та філології посилання на ресурс обов'язкове.

All Rights Reserved.